Stormen Asta sysselsatte räddningsmyndigheterna
Åskstormen Asta, som härjade natten till fredag förra veckan, var exceptionellt kraftig. Fram till måndagen den 2 augusti hade räddningsmyndigheterna registrerat sammanlagt cirka 660 skadebekämpningsuppdrag. Cirka 250 uppdrag registrerades i Södra Karelen , 210 i Södra Savolax och cirka 100 i både Mellersta Österbotten och Mellersta Finland. Röjnings- och reparationsarbetena av de skador som orsakades av stormen pågår fortfarande. Inga personskador har kommit till räddningsmyndigheternas kännedom.
- Räddningsmyndigheternas uppgift är att sköta brådskande räddningsuppgifter gällande människor och egendom. I stormsituationer deltar flera aktörer vid sidan av myndigheterna i uppdragen, bl.a. de som ansvarar för underhåll av elverk och vägar. Räddningsmyndigheterna ansvarar för den allmänna ledningen av situationen så länge det finns behov av brådskande åtgärder för att rädda och skydda människor och egendom. Efter detta sköts nödvändiga fortsatta åtgärder av kommunerna och andra aktörer och fastighetsägare enligt sitt ansvar, säger räddningsöverinspektör Tarmo Kopare.
Enligt honom klarade räddningsverken i samarbete med de övriga aktörerna relativt bra av de mycket svåra insatser som föranleddes av stormen. Räddningsmyndigheterna är precis som de övriga aktörerna beredda på att fungera även i svåra situationer utifrån risk- och hotbedömningar. Räddningsverken är skyldiga att bistå varandra medhandräckning vid behov. På så sätt kan resurserna koncentreras där de behövs. Nu klarade räddningsverken av räddningsuppgifterna med sina egna resurser i samarbete med de övriga aktörer som deltog i verksamheten.
Stormen uppdagade utvecklingsbehov i fråga om kommunikationen
I räddningsoperationer faller ansvaret för ledning och information på de regionala räddningsverken, som i Finland är 22 till antalet. Stormen Asta lyfte fram utvecklingsbehov bland annat i fråga om myndigheternas kommunikation.
- På grund av brutna el- och trafikförbindelser var det ytterst svårt att förmedla information om reparationen av stormskadorna till dem som blev isolerade. Man kommer att gå igenom erfarenheterna av stormen Asta inom olika delområden. I fråga om kommunikationen gäller det bland annat att reda ut hur man i motsvarande situationer kunde förmedla mer omfattande information till människor som blivit isolerade i skadeområdena och hur man kan svara på frågor som ställs av dessa människor, konstaterar Kopare.
Hur kan man förbereda sig på stormar?
Enligt Kopare kan beredskapen inför stora olyckor och samarbetet mellan olika myndigheter ständigt förbättras. Detta förutsätter också att kommunernas beslutsfattare förhåller sig positivt till de anslag som behövs. Inrikesministeriet har fäst särskild uppmärksamhet vid effektiveringen av beredskapen inför stora olyckor. Kopare framhåller också medborgarnas egen beredskap inför motsvarande situationer.
- Det lönar sig till exempel att observera trädbeståndet i närheten av stugan eller bostaden med tanke på kraftiga stormar, grannhjälpen inte att förglömma. Dessutom är det bra att ha livsmedel för några dagar på lager. Det lönar sig också att ha en ficklampa och en batteridriven radio i hemmet. I mån av möjlighet bör man undvika att vistas i eller fara till ett stormområde.
Mer information: räddningsöverinspektör Tarmo Kopare, tfn 050 456 0011