Suojelupoliisin siirto sisäministeriön alaisuuteen vahvistaisi uusiin turvallisuusuhkiin varautumista
Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle esityksen laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Esityksessä ehdotetaan, että suojelupoliisi siirrettäisiin Poliisihallituksen alaisuudesta suoraan sisäministeriön alaiseksi poliisiyksiköksi. Hankkeen taustalla on suojelupoliisin asemaa selvittäneen työryhmän raportti, joka luovutettiin sisäministeri Päivi Räsäselle 24.9.2014. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2016.
Esityksen tavoitteena on tehostaa suojelupoliisin erityistehtävien hoitamista ja vahvistaa toiminnan strategista ja poliittista ohjausta sekä selkeyttää viraston asemaa kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Sisäministeriön johdolla muodostetaan ohjausmekanismi suojelupoliisin tiedonhankintaprioriteettien määrittelemiseksi. Mekanismilla on tarkoitus vahvistaa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja eduskunnan tiedonsaanti- ja ohjausmahdollisuuksia.
- Suojelupoliisin siirto hallinnollisesti suoraan sisäministeriön alaisuuteen tukee uusiin turvallisuusuhkiin varautumista sekä poliittisten päättäjien tehokkaampaa informointia turvallisuusympäristössä tapahtuvista muutoksista. Muutos vastaa pohjoismaista mallia sekä yleistä eurooppalaista kehitystä. Ruotsissa siirrytään vastaavaan malliin vuodenvaihteessa, ja muissa pohjoismaissa suojelupoliisia vastaava viranomainen vastaa jo nyt toiminnastaan suoraan ministeriölle, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen.
Suojelupoliisin toimintaympäristö on muuttunut voimakkaasti viime vuosina. Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden sekä kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön väliset rajat ovat hämärtyneet. Ulkomailla toimivien terroristi- ja muiden väkivaltaisten ryhmien jäsenten ja kannattajien yhteydet Suomeen ovat lisääntyneet. Merkittävää on ollut myös toimintaympäristön tietoteknistyminen. Tämän kehityksen ennakoidaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.
Suojelupoliisin tehtävänä on torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä tai ulkoista turvallisuutta sekä suorittaa tällaisten rikosten tutkintaa. Se myös ylläpitää ja kehittää yleistä valmiutta valtakunnan turvallisuutta vaarantavan toiminnan estämiseksi.
Viimeaikaiset kansainväliset konfliktit, joissa terroristisilla teoilla on korostunut merkitys, ovat korostaneet suojelupoliisin roolia väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja terroristisiin tekoihin liittyvän tiedonkeruun, analysoinnin ja tilannetiedon tuottajana turvallisuusviranomaisille ja valtion johdolle.
Hallituksen esityksessä ei ehdoteta muutoksia suojelupoliisin toimivaltuuksiin.
Lisätietoja hankesivulta:
www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/suojelupoliisin_hallinnollinen_asema
Lisätietoja:
ylitarkastaja Jarkko Nieminen, 0295 488 599