Att ställa skyddspolisen under inrikesministeriet stärker beredskapen inför nya hot mot säkerheten
Statsrådet har i dag till riksdagen överlämnat en proposition med förslag till lag om ändring av polisförvaltningslagen och vissa lagar som har samband med den. I propositionen föreslås att skyddspolisen ska överföras från Polisstyrelsen och bli en polisenhet som är direkt underställd inrikesministeriet. Projektet baserar sig på rapporten av den arbetsgrupp som haft till uppgift att utreda skyddspolisens ställning. Rapporten överlämnades till inrikesminister Päivi Räsänen den 24 september 2014. Lagändringarna avses träda i kraft den 1 januari 2016.
Målet med propositionen är att effektivisera skötseln av skyddspolisens specialuppgifter och stärka den strategiska och politiska styrningen av verksamheten samt att göra skyddspolisens ställning klarare såväl i det nationella som i det internationella samarbetet. Under ledning av inrikesministeriet skapar man en styrningsmekanism för att fastställa prioriteterna när det gäller skyddspolisens inhämtande av information. Syftet med mekanismen är att förstärka statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskotts samt riksdagens möjligheter att få upplysningar och styra.
- Att skyddspolisen administrativt blir direkt underställd inrikesministeriet stöder beredskapen inför nya hot mot säkerheten samt en effektivare informering av de politiska beslutsfattarna om ändringar i säkerhetsmiljön. Ändringen motsvarar en nordisk modell samt en allmän europeisk utveckling. I Sverige införs en motsvarande modell vid årsskiftet och i de övriga nordiska länderna svarar den myndighet som motsvarar skyddspolisen redan nu direkt inför ministeriet för sin verksamhet, konstaterar inrikesminister Päivi Räsänen.
Skyddspolisens omvärld har förändrats kraftigt under de senaste åren. Gränserna mellan såväl den inre och yttre säkerheten som de nationella och internationella förhållandena håller på att suddas ut. Allt flera medlemmar och anhängare av terroristgrupper och andra våldsamma grupper som är verksamma i utlandet har kontakter till Finland. Också datoriseringen har varit betydande. Utvecklingen förutspås fortsätta också i framtiden.
Skyddspolisen har till uppgift att bekämpa förehavanden och brott som kan äventyra stats- och samhällsskicket eller rikets inre eller yttre säkerhet samt att utföra undersökning av sådana brott. Dessutom upprätthåller och utvecklar skyddspolisen en allmän beredskap för att förebygga verksamhet som äventyrar rikets säkerhet.
Den senaste tidens internationella konflikter där terrordådens betydelse accentueras har understrukit skyddspolisens roll i att till säkerhetsmyndigheterna och statsledningen samla, analysera och producera information som gäller våldsam radikalisering och terrorgärningar.
I regeringens proposition ingår det inte något förslag till ändring av skyddspolisens befogenheter.
Närmare information på projektsidan:
www.intermin.fi/sv/lagberedning/skyddspolisens_administrativa_stallning
Ytterligare information:
överinspektör Jarkko Nieminen, tfn 0295 488 599