Räddningsväsendets samordningsgrupp för förebyggande av olyckor

SM022:00/2020 Organ

Samordningsgruppen styr genomförandet av räddningsväsendets åtgärdsprogram för förebyggande av olyckor (En trygg vardag utan olyckor 2025) och följer upp hur målen för programmet nås.

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer SM022:00/2020

Ärendenummer SMDno-2018-2296

Projektets arrangör inrikesministeriet

Mandattid 1.1.2020 – 31.12.2021

Datum för tillsättande 8.11.2019

Typ av organ Styrgrupp

Förhållande till regeringsprogrammet

Marin

Strategiset kokonaisuudet Den trygga rättstaten Finland

Tavoite Trygghetskänslan förstärks och säkerhetsmyndigheternas funktionsförmåga försäkras

Mål och resultat

Samordningsgruppen har följande uppgifter:

- Att samordna och främja genomförandet av åtgärdsprogrammet för förebyggande av olyckor
- Att identifiera omfattande säkerhetsfenomen i vardagen och vid behov reagera på dem genom att lägga fram förslag till de gemensamma åtgärder som behövs
- Att vid behov fastställa gemensamma mål i växelverkan med andra aktörer inom räddningsbranschen
- Att föra en dialog med kunder och de nationella intressentgrupper som är viktiga med tanke på räddningsväsendets arbete för att förebygga olyckor

Sammandrag

Samordningsgruppen styr genomförandet av räddningsväsendets åtgärdsprogram för förebyggande av olyckor (En trygg vardag utan olyckor 2025) och följer upp hur målen för programmet nås.

Utgångspunkter

Utifrån ett förslag av reformprojektet för räddningsväsendet har man genom ett projekt (1.2.2019-31.7.2019) som tillsattes av inrikesministeriet lagt fram ett åtgärdsprogram för förebyggande av olyckor: En trygg vardag utan olyckor 2025. Programmet är en viljeyttring om räddningsväsendets mål för att förebygga olyckor. Med hjälp av dem är det möjligt för räddningsväsendet att arbeta för samma mål i syfte att åstadkomma ett arbete med större samhälleligt inflytande och att rikta resurser mot ett gemensamt mål.

Åtgärdsprogrammet infördes den 1 januari 2020. Genomförandet av programmet utförs i form av nätverksbaserat samarbete och programmet behandlas regelbundet. Det praktiska genomförandet sker i ett omfattande samarbete med olika intressentgrupper inom räddningsväsendet. Samordningsgruppen har tillsatts för att styra och följa upp genomförandet av åtgärdsprogrammet.