EU:s migrations- och asylsystem

EU:s nya migrations- och asylpakt hjälper EU att effektivisera kontrollen av sina yttre gränser samt asyl- och återvändandeförfarandena. Samtidigt sörjer man för asylsökandes rättigheter. Genom pakten skapas också ett system för solidaritet där ingen medlemsstat som är utsatt för migrationstryck lämnas ensam.

Europeiska unionens råd antog migrations- och asylpakten i maj 2024. I pakten ingår totalt tio rättsakter. Medlemsländerna har nu två år på sig att genomföra rättsakterna.

I ett projekt som inrikesministeriet tillsatt bereds behövliga ändringar i Finlands lagstiftning. Regeringens proposition eller propositioner lämnas till riksdagen senast i början av 2026, så att lagändringarna kan träda i kraft sommaren 2026

Genomförandet kräver också praktiska åtgärder av alla myndigheter som är involverade i Finlands asyl- och återvändandeförfaranden.

Asylsystemet förenhetligas

Genom pakten säkerställs ett effektivt, rättvist och enhetligt asylsystem i hela EU. Gemensamma förfaranderegler garanterar att det i förfarandet finns så få svaga länkar för i synnerhet människosmugglare att utnyttja som möjligt.

Medlemsländerna kommer också att införa ett obligatoriskt gränsförfarande. Asylansökningar som bedöms vara ogrundade kan alltså behandlas redan vid gränsen, vilket effektiviserar utredningen och återsändandet och hindrar sökande från att förflytta sig till andra EU-länder. Samtidigt förebygger man verksamhetsmöjligheterna för kriminella organisationer.

Hanteringen av inresa förbättras

Eurodacsystemet revideras så att det blir en databas för migrationshantering. Utöver personuppgifter är det möjligt att ur registret få uppgifter om en persons vistelse i och eventuella utresa ur EU. Systemet effektiviserar övervakningen och bidrar till att skapa en bättre lägesbild. 

I pakten ingår också nya bestämmelser om bland annat screening. Vid screening utreds och registreras olika faktorer som anknyter till inresan, så att personerna ska kunna hänvisas till rätt förfarande. Målet är att bättre än för närvarande hantera inresa som sker på olika grunder samt att effektivisera kontrollen och identifieringen av tredjelandsmedborgare som passerar yttre gränser.  

Det finns flera sätt att visa solidaritet

Genom de nya reglerna klargörs vilken stat som ansvarar för behandlingen av en viss asylansökan. Processen förtydligas och påskyndas.

Målet är att fördela ansvaret för personer som anländer till unionens område jämnare mellan medlemsstaterna. Solidaritet är obligatorisk vid migrationstryck och migrationskriser, men medlemsstaterna får själva bestämma stödformen. Solidaritetsåtgärder kan vara omplaceringar av asylsökande mellan medlemsstaterna, finansiering eller till exempel att sända ut gränsbevakare eller att bistå vid ibruktagandet av förläggningar.

I bakgrunden finns flera år av beredning

Det gemensamma asylsystemet har byggts upp stegvis under en längre tid, och i dagens läge baserar sig medlemsländernas praxis redan i stor utsträckning på EU-reglering. I synnerhet krisåren 2015–2016 visade dock att det finns brister i systemet.

Syftet med EU:s migrations- och asylpolitik är att på ett hållbart sätt svara på de utmaningar som migrationen medför. De nya reglerna bidrar till en systematisk hantering av migrationen och införande av effektiva och enhetliga förfaranden.

Mer information

Sanna Montin, ledande sakkunnig 
inrikesministeriet, Maahanmuutto-osasto, Kansainvälinen suojelu ja varautuminen Telefon:0295488314   E-postadress:


Berit Kiuru, ledande sakkunnig 
inrikesministeriet, Maahanmuutto-osasto, Kansainvälinen suojelu ja varautuminen Telefon:0295488283   E-postadress: