Arbetsgruppen för utveckling av den privata säkerhetsbranschen föreslår att utbildningen för ordningsvakter ska förlängas
Den arbetsgrupp som utrett utbildningen inom och styrningen och övervakningen av den privata säkerhetsbranschen vill förlänga utbildningen för ordningsvakter och öka utbildningens kompetenskrav. Dessutom rekommenderar arbetsgruppen åtgärder för att utveckla styrningen och övervakningen av branschen.
I januari tillsatte inrikesministeriet en arbetsgrupp för att bedöma den privata säkerhetsbranschen. Arbetsgruppen hade till uppgift att lägga fram förslag om hur styrningen och övervakningen av bevakningsrörelsen och ordningsvaktsverksamheten samt utbildningskraven för den privata säkerhetsbranschen och utbildningens struktur kan utvecklas.
I inrikesministeriets arbetsgrupp ingick företrädare för justitieministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, Polisstyrelsen, Utbildningsstyrelsen, branschorganisationen för företag inom säkerhetsbranschen Suomen Vartioliikkeitten Liitto ry och Servicefacket PAM rf. Till arbetsgruppen hörde dessutom diskrimineringsombudsmannens byrå som permanent sakkunnig.
Arbetsgruppen föreslår ändringar i utbildningens längd
Arbetsgruppen föreslår att utbildningen för ordningsvakter förlängs. Arbetsgruppen föreslår också att repetitionsutbildningen för ordningsvakter och utbildningen för dem som utbildar ordningsvakter ska förlängas.
För närvarande omfattar grundutbildningen för väktare minst 120 lektioner. Grundutbildningen för ordningsvakter omfattar 40 timmar och repetitionsutbildningen 8 timmar. Många anställda inom den privata säkerhetsbranschen har genomgått den lagstadgade utbildningen som en del av grund- eller yrkesexamen inom säkerhetsbranschen.
Sannolikheten för att man blir tvungen att utöva befogenheter och göra ingrepp i en persons grundläggande fri- och rättigheter varierar i olika uppgifter inom den privata säkerhetsbranschen. Sannolikheten är som störst i områden och på platser där ordningsvakter utses för att upprätthålla ordning och säkerhet.
Enligt arbetsgruppen bör till exempel undervisningen om de lagstadgade förutsättningarna för användning av maktmedel ökas.
Arbetsgruppen vill att egenkontrollen inom säkerhetsbranschen blir förpliktande
Arbetsgruppen föreslår att bestämmelser om egenkontroll för innehavare av näringstillstånd för säkerhetsbranschen ska tas in i lag. I dagens läge finns det inga bestämmelser om egenkontrollen i lag, och enligt arbetsgruppens bedömning varierar nivån på egenkontroll i företagen.
Arbetsgruppen föreslår att en skyldighet att utarbeta en plan för egenkontroll ska införas i lagen. Planen ska innehålla en beskrivning av hur man i verksamheten i praktiken ser till att bestämmelserna i lagen om privata säkerhetstjänster iakttas och hur detta följs.
Dessutom anser arbetsgruppen att polisinrättningarnas tillsynspraxis bör förenhetligas och utvecklas ytterligare. I det praktiska tillsynsarbetet är det viktigt att stärka samarbetet mellan de lokala polisinrättningarna och aktörerna inom den privata säkerhetsbranschen.
En del av arbetsgruppens rekommendationer förutsätter ändringar i lagstiftningen. Riktlinjer för eventuella fortsatta åtgärder inom den privata säkerhetsbranschen dras upp senare. Arbetsgruppens rapport kommer att sändas på remiss.
Mer information:
Stefan Gerkman, polisdirektör, tfn 0295 488 552, [email protected]