Bedömning av behoven av att ändra gränsbevakningslagstiftningen skickades på remiss
Inrikesministeriet har sänt på remiss en bedömningspromemoria om hur gränsbevakningslagstiftningen fungerar och hur den behöver utvecklas. Syftet är att säkerställa att gränsbevakningslagstiftningen fungerar i en föränderlig omvärld. Eventuella utvecklingsbehov har identifierats särskilt när det gäller gränsövervakning, brottsbekämpning inom Gränsbevakningsväsendet och personalfrågor. Remissbehandlingen avslutas den 11 april 2022.
Delvis parallellt med bedömningen bereddes vid inrikesministeriet en utredning om beredskapen för situationer där migration utnyttjas som ett verktyg för hybridpåverkan. I utredningen granskades den lagstiftning inom inrikesförvaltningen som gäller under normala förhållanden och behoven av att ändra den. I utredningen konstaterades det att Gränsbevakningsväsendet med stöd av gällande lagstiftning har flera befogenheter genom vilka man kan reagera även på situationer där migration utnyttjas som ett verktyg för hybridpåverkan.
Det konstaterades dock att det är ändamålsenligt att ytterligare utreda vissa behov av att utveckla lagstiftningen. Sådana behov ingår i den aktuella bedömningspromemorian.
Ytterligare information:
Sanna Palo, regeringsråd, tfn 0295 421 000, [email protected]