Det automatiska utbytet av uppgifter mellan de brottsbekämpande myndigheterna i EU-medlemsstaterna utvecklas
Samarbetet mellan EU-medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter och Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning Europol förbättras genom att man utvecklar den automatiska sökningen på och det automatiska utbytet av uppgifter. Den 15 juli tillsatte inrikesministeriet ett lagstiftningsprojekt för att bereda de ändringar i den nationella lagstiftningen som EU-förordningen eventuellt förutsätter.
Den så kallade Prüm II-förordningen trädde i kraft den 25 april 2024. Syftet är att förbättra det automatiska utbytet av uppgifter ur kriminalregister och fordonsregister mellan medlemsstaterna och Europol och på så sätt bidra till att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott. I förordningen föreskrivs det om villkoren och förfarandena för automatisk sökning och automatiskt utbyte av DNA-profiler, ansiktsbilder, fingeravtrycksuppgifter och uppgifter ur polisregister och fordonsregister.
Syftet med projektet är att utreda behovet av nationell lagstiftning
Syftet med inrikesministeriets projekt är att granska det nationella handlingsutrymme som Prüm II-förordningen medger. Det behövs ändringar i den nationella lagstiftningen till exempel om Finland deltar i det europeiska polisregisterindexet (Epris) som inrättas genom Prüm II-förordningen. Införandet av systemet ska effektivisera det internationella informationsutbytet och frigöra en betydande mängd resurser.
Om det i projektet konstateras att det behövs nationella lagstiftningsändringar, bereds en regeringsproposition om dem. Projektets mandatperiod löper ut den 30 juni 2026.
Mer information:
Hannele Taavila, polisdirektör, tfn +358 295 488 568, [email protected]