Finländarna oroliga för ojämlikhet och ensamhet
När finländarna ombes att spontant räkna upp vad de är rädda för lyfts en ökning av ojämlikheten, den egna ställningen som en liten människa eller ett litet land, arbetets tillräcklighet, ensamheten och känslan av rotlöshet fram. När de som svarade erbjuds svarsalternativ, riktas rädslorna mot hälsan, bevarandet av välfärdssamhället samt kärnkrafts- och trafikolyckor.
– Vi känner oss inte rädda, men vi är oroliga för bevarandet av grunderna för ett tryggt samhälle, säger forskare Leena Ilmola från IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) som genomförde inrikesministeriets undersökning om rädslor. Resultaten av undersökningen offentliggjordes i dag torsdagen den 19 juli i samband med evenemanget Finlandsarenan i Björneborg.
Bland de hot som konkret riktas mot Finland anser svarspersonerna att en kärnkraftsolycka (53 %), en förlamning av datanäten (50 %) eller en storolycka till havs är de allvarligaste hoten. Ungdomarna oroar sig för terrorism mer än de andra grupperna. De som fyllt 60 år är i sin tur mer oroliga för problem med datanäten och stormar.
På individnivå är finländarna rädda för att utsättas för våld (43 %), att förlora hälsan (48 %) och trafikolyckor (22 %).
I undersökningen ombads svarspersonerna ange vilka saker de ansåg vara värda att bevara. Finländarna uppskattar i synnerhet välfärdsstaten, självständighet, jämlikhet och yttrandefrihet. Det är anmärkningsvärt att svarspersonerna i medelåldern inte ansåg internationalism, jämlikhet eller fosterländskhet vara lika viktiga som de andra åldersgrupperna. Ungdomarna däremot uppskattar i synnerhet jämlikhet, yttrandefrihet och fritiden.
Utslagning oroar alla
När svarspersonerna ombads ange vilka samhällsfenomen de anser vara oroväckande, lyftes utslagningen av unga (oroväckande eller mycket oroväckande enligt 83 % av svarspersonerna) och ojämlikheten i samhället (76 %) tydligt fram. Dessa fenomen oroar finländarna oberoende av kön eller inkomst. Mellan åldersgrupperna finns det endast mycket små skillnader.
Enligt forskare Ilmola visar resultaten att finländarna inser att säkerheten grundar sig på välfärdssamhället. Ilmola anser det anmärkningsbart att alla samhällsklasser och åldersgrupper är oroliga för utslagning och ojämlikhet. – Resultaten kan sammanfattas med att vi oroar oss för välfärdssamhället. Av de öppna svaren framgår att vi känner oss kraftlösa. Svarspersonerna betonade att som en liten människa är man ensam med sina bekymmer och har inte möjlighet att påverka sin situation, sammandrar Ilmola.
Samhället bär ansvaret för säkerheten, inte individen själv
När de som svarade tillfrågades om vem som ansvarar för säkerheten, upplevde de inte individens eget ansvar som betydelsefullt. Enligt svarspersonerna bär individen det huvudsakliga ansvaret endast för sin egen personliga säkerhet, emedan till exempel ansvaret för barnens välbefinnande ligger såväl hos samhället som hos individen.
– Det är rätt så överraskande att vi inte känner oss kapabla att påverka saker, utan vältrar över ansvaret på samhället. Det verkar som om vi har externaliserat ansvaret för säkerhet och välbefinnande till samhället, konstaterar forskare Ilmola.
Webbenkäten i anslutning till undersökningen om rädslor genomfördes mellan den 21 maj och 4 juni. Sammanlagt 1 210 personer svarade på enkäten. Under tiden då enkäten genomfördes inträffade skottdådet i Hyvinge där två personer omkom. Trots att fallet fick stor publicitet, hade det knappt någon inverkan på svaren.
Undersökningen om rädslor som inrikesministeriet låtit utföra är en del av inrikesministeriets och försvarsministeriets gemensamma, mer omfattande undersökning Suomen mielialaindikaattori SMI (ung. Finlands humörsindikator). Undersökningen offentliggörs i höst.
Närmare information om resultaten av undersökningen och de öppna svaren finns på inrikesministeriets webbplats på adressen www.intermin.fi .
Närmare information: forskare Leena Ilmola, 040 545 4265