Helsingfors stad ska ha särskild beredskap för mottagande av internationellt bistånd inom räddningsväsendet
Statsrådet har utfärdat en förordning om samlande av den särskilda beredskapen för mottagande av internationellt bistånd inom räddningsväsendet.
Till mottagandet av internationellt bistånd inom räddningsväsendet hör till exempel arrangemangen för mottagande av internationella formationer, exempelvis underhålls-, kommunikations-, inkvarterings- och logistikuppgifter. Varje välfärdsområde ska ha beredskap att vidta praktiska åtgärder i anslutning till mottagande av internationellt bistånd. Mottagandet av internationellt bistånd förutsätter värdlandsstöd, som också inbegriper beredskap att vidta behövliga åtgärder för att samordna internationellt bistånd som kommer till Finland.
Enligt förordningen ska Helsingfors stad i fortsättningen ha organiseringsansvaret för den särskilda beredskap enligt lagen om ordnande av räddningsväsendet som krävs för att ta emot internationellt bistånd som hör till räddningsväsendet. På detta sätt tryggar man bättre beredskapen att på riksnivå samordna och ta emot internationellt bistånd till Finland.
- Samlandet av uppgiften säkerställer på riksnivå beredskapen att på ett samordnat sätt ta emot internationellt bistånd i överraskande situationer som förekommer sällan, till exempel vid stora terrängbränder. Samlandet av uppgiften är nödvändigt också med tanke på hur krävande uppgifterna av denna typ är och de stora kostnader de medför, säger Annika Parsons, lagstiftningsråd vid inrikesministeriet.
Varje välfärdsområde svarar emellertid för finansieringen av sina uppgifter och är skyldigt att ersätta de kostnader som föranleds av den samlade uppgiften och tillhörande tjänster samt av andra åtgärder.
Förordningen träder i kraft den 1 januari 2024. Den särskilda beredskap som avses i 1 § i förordningen ska bringas i överensstämmelse med förordningen senast den 31 december 2024.
Mer information:
Annika Parsons, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 279, [email protected]
Pekka Tiainen, räddningsöverinspektör, tfn 0295 488 227, [email protected]