I flyktingkvoten tas emot afghanska, kongolesiska, syriska, venezuelanska och från Libyen evakuerade flyktingar
Finland emot 500 kvotflyktingar 2025. Vid statsrådets allmänna sammanträde den 28 november beslutade regeringen om fördelningen av flyktingkvoten, det vill säga vilka flyktinggrupper kvoten består av och hur många platser som reserveras för varje grupp.
I nästa års flyktingkvot tar Finland emot 150 afghanska flyktingar från Iran, 120 kongolesiska flyktingar från Rwanda, 100 syriska flyktingar från Turkiet och 50 venezuelanska flyktingar från Peru. Dessutom tar Finland emot 30 flyktingar som evakuerats från Libyen till Rwanda och 50 akuta fall utan avgränsningar i fråga om nationalitet eller region.
Finland har av tradition fortsatt att ta emot samma flyktinggrupper. Fördelningen mellan olika ursprungsländer och mellan olika flyktinggrupper är nu densamma som i flyktingkvoten 2024. Hösten 2023 meddelade Finland preliminärt EU:s tvååriga program för vidarebosättning av kvotflyktingar vilka flyktinggrupper landet skulle ta emot inom kvoterna 2024 och 2025. Kontinuiteten är också till fördel i synnerhet för kommuner och välfärdsområden, eftersom man då på bästa möjliga sätt kan dra nytta av tidigare erfarenheter.
När kvotflyktingar väljs ut, betonas särskilt de mest sårbara grupperna. Regeringens asylpolitik baserar sig på att de mest nödställda får hjälp. Särskild hänsyn tas till barn, kvinnor och personer med funktionsnedsättning. I enlighet med regeringsprogrammet utvärderar regeringen fördelningen av kvoten, också i fråga om de kulturella och etniska grupper som förföljs i sitt land och dem som är särskilt missgynnade i lägren.
Vid sammanträdet vikarierade justitieminister Leena Meri för inrikesminister Mari Rantanen, som för närvarande deltar i ett möte mellan ministrarna med ansvar för räddningsväsendet som ordnas i Norge.
Beslutet grundade sig på FN:s flyktingorganisations förslag
Förslaget till beslut om fördelningen av flyktingkvoten bereddes vid inrikesministeriet i samarbete med arbets- och näringsministeriet och utrikesministeriet. Också Migrationsverket och skyddspolisen hördes vid beredningen.
Enligt vedertagen praxis prövades och avgjordes fördelningen av kvoten nationellt. Arbetet grundade sig på FN:s flyktingorganisation UNHCR:s nya förslag för Finland om mottagande av kvotflyktingar. Inrikesministeriet begärde ett nytt förslag av UNHCR den 22 november. Man hoppades att det nya förslaget skulle trygga kontinuiteten i mottagandet av flyktinggrupper och beakta EU:s tvååriga program för vidarebosättning av kvotflyktingar.
Den 22 november inleddes beredningen av beslutet om fördelning på nytt på begäran av statsminister Petteri Orpo. Orsaken var misstron mot den tidigare beredningen. Beredningen av det tidigare beslutet om fördelning har avslutats vid inrikesministeriet, men diskrimineringsombudsmannen fortsätter behandlingen och utredningen av ärendet. Inrikesministeriet kommenterar inte ärendet i offentligheten eftersom behandlingen pågår i ett myndighetsförfarande.
Det slutliga beslutet om flyktingkvoten fattas i december i samband med att riksdagen godkänner statsbudgeten för 2025.
Mer information:
Minna Hulkkonen, överdirektör, tfn 0295 488 600, [email protected]
Sanna Sutter, migrationsdirektör, tfn 0295 488 200, [email protected]
Inrikesministeriet inleder beredningen av flyktingkvoten på nytt (pressmeddelande 22.11)
Inrikesministeriet offentliggör en utredning om beredningen av flyktingkvoten (pressmeddelande 8.11)
Beslut på finska Valtioneuvoston päätös SM/2024/78