Inrikesminister Rantanen och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard diskuterade ungdoms- och gängbrottslighet
Inrikesminister Mari Rantanen och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard träffades i Köpenhamn den 31 oktober och diskuterade ungdoms- och gängbrottslighet och förebyggande av den, ungdomsbrottslingar som inte har uppnått åldern för straffrättsligt ansvar och Finlands nya regeringsprogram.
- Den ökade ungdoms- och gängbrottsligheten är ett allvarligt problem, och i regeringen har vi förbundit oss att ta i bruk de medel som behövs för att målmedvetet bekämpa fenomenet och minska dess omfattning. Med tanke på detta utreder vi den danska modellens praxis, åtgärder och verkningsfullhet för att bekämpa gängbrottslighet och organiserad brottslighet, säger Rantanen.
I Danmark finns en ungdomskriminalitetsnämnd som har till uppgift att avgöra fall där barn eller unga i åldern 10–17 år misstänks för allvarliga brott. Nämnden kan bestämma påföljder, till exempel utbildning eller samhällstjänst, i stället för straff. Målet är att de unga får möjlighet att lära sig av sina misstag och kan återvända till samhället samt att förebygga nya brott.
I Finland har polisen identifierat cirka 10 grupper som har klassificerats som gatugäng eller motsvarande lokala kriminella nätverk. Ungdomsbrottslighet och gatugängen är två separata fenomen, men unga som begår brott och glorifierar att brott begås löper risk att hamna i gatugängens inflytelsesfär och därigenom dras med i verksamheten. Våldsbrottsligheten bland unga har ökat betydligt i Finland under de senaste åren.
Finlands regering ska under ledning av justitieministeriet före utgången av 2023 utarbeta ett omfattande åtgärdsprogram för att stoppa ökad ungdoms- och gängbrottslighet.
Mer information:
Tomi Vuori, avdelningschef, tfn 0295 488 550, [email protected]