Inrikesministeriet bereder ändringar i utlänningslagens bestämmelser om tagande i förvar och inreseförbud
Inrikesministeriets projekt ska se över utlänningslagens bestämmelser om tagande i förvar och inreseförbud. Målet är att skärpa utlänningslagen i enlighet med regeringsprogrammets paket för frivillig återresa och avlägsnande ur landet.
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo ska regeringen genomföra ett omfattande paket för frivillig återresa och avlägsnande ur landet. Syftet med paketet är att stödja regeringens mål att skärpa Finlands asylpolitik. I enlighet med regeringsprogrammet görs dessutom de skärpningar som är möjliga enligt EU:s återvändandedirektiv, och bästa praxis införs.
Projektet består av två helheter
Målet för inrikesministeriets projekt är att bereda ändringar i utlänningslagen för att stödja dessa mål. Projektet består av två helheter. Den ena helheten gäller skärpningar av bestämmelserna om tagande i förvar i utlänningslagen. Avsikten är att göra det möjligt att med hänsyn till allmän ordning och säkerhet ta en person i förvar och att förlänga tiden för hållandet i förvar till tolv månader i stället för nuvarande sex månader. Avsikten är dessutom att öka möjligheterna till tagande i förvar i fråga om personer som gjort sig skyldiga till allvarliga brott.
Den andra helheten gäller i enlighet med regeringsprogrammet en reform av bestämmelserna om inreseförbud. I samband med reformen utreds om det kan göras möjligt för en utlänning som befinner sig utanför Finland att utan att personen hörs i Finland återkalla uppehållstillståndet och meddela inreseförbud på grund av äventyrande av allmän ordning och säkerhet eller av nationell säkerhet.
I projektet ska man också behandla återvändandedirektivet och utreda eventuella skärpningar som ännu inte har tagits in i Finlands nationella lagstiftning.
Europeiska kommissionens Schengenutvärdering gjordes i Finland sommaren 2023. Om det i utvärderingsrapporten presenteras rekommendationer om återvändande och lämnande av landet, är det möjligt att beakta dem i projektet.
Mer information:
Jutta Gras, lagstiftningsråd, [email protected]