Inrikesministeriet bereder skärpningar av det internationella skyddet
Inrikesministeriet har tillsatt tre projekt som har som mål att skärpa det internationella skyddet i enlighet med regeringsprogrammet. Avsikten är att det internationella skyddet ändras till att vara temporärt samt att det ska vara möjligt att upphäva skyddet om sökanden gör sig skyldig till ett allvarligt brott. Dessutom införs ett gränsförfarande, och asylprocessen effektiviseras.
I regeringsprogrammet fastställs det att Finland ska göra de skärpningar i lagstiftningen om internationellt skydd som är möjliga enligt direktivet om skyddsgrund och förfarandedirektivet. Skyddsgrundsdirektivet innehåller bestämmelser om när sökande ska anses berättigade till internationellt skydd, om personers status och om innehållet i det beviljade internationella skyddet. Förfarandedirektivet innehåller bestämmelser om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd.
Det internationella skyddet ändras till att vara temporärt
Syftet med det första projektet är att genomföra de skärpningar som är möjliga enligt skyddsgrundsdirektivet. I projektet ändras det internationella skyddet till att vara temporärt och längden på tillstånden för internationellt skydd förkortas till det minimum som direktivet möjliggör. Ett tillstånd som grundar sig på beviljad asyl ska i fortsättningen vara i kraft tre år och ett tillstånd som grundar sig på alternativt skydd ett år.
I projektet genomförs dessutom den föresats i regeringsprogrammet enligt vilken statusen som internationellt skyddsbehövande upphävs, det uppehållstillstånd som grundar sig på den återkallas och inreseförbud meddelas, om en person i Finland gör sig skyldig till ett allvarligt brott som äventyrar allmän ordning och säkerhet eller om personen äventyrar den nationella säkerheten. Förbudet mot tillbakasändning kränks inte. Bestämmelserna om detta baserar sig också på skyddsgrundsdirektivet.
Införandet av ett gränsförfarande förebygger att sökande rör sig inom EU-området
Ett annat projekt som syftar till att skärpa det internationella skyddet gäller införandet av ett gränsförfarande enligt förfarandedirektivet. Målet är att gränsförfarandet ska tillämpas i situationer där asylansökan har gjorts vid EU:s yttre gräns eller i dess omedelbara närhet och där ansökan bedöms vara sannolikt ogrundad. Syftet med att införa gränsförfarandet är att förhindra att asylsökande förflyttar sig till andra områden inom unionen. Ett mål är också att förfarandet ska kunna tillämpas i alla migrationssituationer på det sätt som avses i direktivet.
I projektet bereds dessutom de lagändringar som behövs för att ett påskyndat asylförfarande ska kunna tillämpas i alla de fall som förfarandedirektivet tillåter. I fortsättningen ska man vid påskyndat förfarande kunna pröva även ansökningar från sökande som kan anses äventyra den nationella säkerheten eller den allmänna ordningen.
Behandlingen av ansökningarna effektiviseras
I det tredje projektet effektiviseras asylprocessen i enlighet med regeringsprogrammet. I projektet kopplas asylprocessen tydligare till förfarandedirektivet och utreds vilken information som är viktigast att få just i registrerings- och inlämningsskedet. Genom ändringarna stöds i synnerhet utredningen av sökandens identitet i ett så tidigt skede av processen som möjligt.
I asylprocessen betonas betydelsen av asylsamtal. Protokollet över asylsamtal ska inte längre gås igenom med sökanden på samma sätt som för närvarande. Det säkerställs dock att sökandens rättsskydd tillgodoses. Som stöd för projektet genomförs bland annat en utredning om behandlingen av asylansökningar och om andelen godkända ansökningar i olika EU-länder.
Den som flyr krig, förföljelse och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna har rätt att söka asyl
Finland har förbundit sig till internationella konventioner, bland annat konventionen angående flyktingars rättsliga ställning (flyktingkonventionen), som undertecknades i Geneve 1951, till internationella människorättskonventioner och till EU-lagstiftningen. Utifrån dessa har Finland förbundit sig att ge internationellt skydd till personer som flyr krig, förföljelse och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Man kan ansöka om internationellt skydd genom att lämna in en asylansökan. Med internationellt skydd avses flyktingstatus eller status som alternativt skyddsbehövande. Bestämmelser om grunderna och förfarandena för beviljande av internationellt skydd finns i utlänningslagen.
Mer information:
Kukka Krüger, ledande sakkunnig, [email protected]
Sanna Montin, ledande sakkunnig, [email protected]