Räddningsväsendet måste utvecklas på ett övergripande sätt
Efter ett flertal projekt behöver räddningsväsendet ett mer bestående samarbete, sade räddningsöverdi-rektör Kimmo Kohvakka när han talade vid räddningsväsendets aktualitetsseminarium i Tammerfors den 22 november.
- Räddningsväsendets nationella styrning utvecklas och i fortsättningen grundar sig styrningen i större utsträckning på växelverkan. Räddningsväsendets resurser ska användas effektivt, vi har inga möjligheter till överlappande arbete, sade Kohvakka.
Inrikesministeriet har till uppgift att leda, styra och övervaka räddningsväsendet samt att svara för räddningsväsendets organisering i hela landet. Enligt Kohvakka måste samarbetet mellan aktörerna inom branschen intensifieras och fungerande strukturer skapas för samarbetet.
- Den viktigaste resursen inom räddningsbranschen är människornas kompetens. I ett land av Finlands storlek är det bäst att genomföra grundutbildningen för räddare i ett enda kompetenscentrum, Räddningsinstitutet. I dess verksamhet måste man beakta behoven hos räddningsverken i hela landet och se till att personalen har en enhetlig utbildningsgrund.
Enligt Kohvakka går det inte att förbättra säkerheten och minska olyckor utan fungerande kommunikation. Kommunikationen hör till ledningen också inom räddningsväsendet, och för att sköta den med framgång krävs planmässighet och yrkeskunskap samt gott samarbete mellan aktörerna inom branschen.
Man måste vara med överallt där den inre säkerheten diskuteras.
De nya riskerna, såsom klimatförändringen, hybridhot samt kemiska, biologiska och nukleära hot, förutsätter internationellt informationsutbyte och samarbete. Finlands EU-ordförandeskap 2019 är ett bra tillfälle att intensifiera samarbetet.
- Vi måste förbereda oss så att vi vid behov kan ta emot internationellt bistånd snabbt och effektivt. Räddningsväsendet måste ta sin plats på internationella forum, precis som de andra aktörerna inom den inre säkerheten, framhävde Kohvakka.
Räddningsväsendets prestationsförmåga bedöms utifrån nationella och regionala riskbedömningar. De nationella planerna och arrangemangen med tanke på stora olyckor, störningssituationer och undantagsförhållanden uppdateras utifrån riskbedömningen så att de motsvarar utmaningarna i omvärlden. Beredskapen för befolkningsskydd utvecklas.
- Det har föreslagits att räddningsverkens nuvarande lägescentraler ska bilda ett nätverksbaserat system och att det på fem områden ska finnas en lägescentral som fungerar 24/7. En av dessa fem lägescentraler ska sammanställa räddningsväsendets riksomfattande lägesbild. Förslaget är motiverat och lämpar sig väl som grund för den fortsatta bearbetningen, bedömde Kohvakka.
Ytterligare information:
Kimmo Kohvakka, räddningsöverdirektör, tfn 0295 488 400