Regeringen föreslår att kraven för förvärv av finskt medborgarskap skärps
Regeringen föreslår att den boendetid som är en förutsättning för att få finskt medborgarskap ska förlängas från nuvarande fem år till åtta år. Som en persons boendetid godkänns i fortsättningen enbart vistelse i Finland under den tid personen har haft uppehållstillstånd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av medborgarskapslagen överlämnades till riksdagen vid statsrådets sammanträde den 18 april.
Enligt regeringsprogrammet är målet att skärpa villkoren för beviljande av finskt medborgarskap och uppmuntra invandrare till integration i det finländska samhället. Revideringen genomförs stegvis i tre lagprojekt.
Först förlängs boendetiden, som är en förutsättning för att medborgarskap ska kunna beviljas på ansökan. I följande fas skärps oförvitlighetsvillkoret och försörjningsförutsättningen enligt medborgarskapslagen samt införs ett medborgarskapsprov. Avsikten är att de senare regeringspropositionerna ska överlämnas till riksdagen under höstterminen 2024 och vårterminen 2025.
Enligt den aktuella regeringspropositionen förutsätter förvärv av medborgarskap åtta års boendetid i Finland i stället för nuvarande fem år. På så sätt kan myndigheternas bedömning av sökandens lämplighet som medborgare omfatta en längre tid.
Revideringen gäller också sökande som får internationellt skydd i och med att det undantag från boendetiden som gäller dem ska strykas. I fortsättningen kan man alltså inte avvika från boendetiden på grund av internationellt skydd. I fråga om dessa personer ska dock ansökan om medborgarskap enligt propositionen behandlas skyndsamt. Beslut ska fattas inom ett år efter det att ansökan lämnades in.
I fortsättningen ska det av barn som fyllt 15 år, makar till finska medborgare, statslösa personer och sökande som uppfyller språkkunskapsvillkoret krävas fem års boendetid i stället för nuvarande fyra år. För nordiska medborgare och makar till anställda vid finska beskickningar förutsätts även i fortsättningen en boendetid på två år.
Ändringar i beräknandet av boendetiden för personer som kommit som asylsökande
Enligt propositionen ska man vid beräknandet av boendetiden i fortsättningen endast godkänna vistelse som skett med stöd av uppehållstillstånd. Den tid som gått åt till behandlingen av asylansökan räknas alltså inte längre in i boendetiden. Boendetiden för personer som får internationellt skydd i Finland börjar räknas från det att uppehållstillståndet beviljades.
Avsikten är dessutom att den tid som personen vistats i Finland utan uppehållstillstånd eller en del av den tiden inte längre i något fall ska beaktas vid beräknandet av boendetiden. Sökandens ålder, hälsotillstånd eller någon därmed jämförbar orsak ska i fortsättningen inte längre vara en grund för att godkänna den tid som personen vistats i landet utan tillstånd.
Avsikten är också att minska det antal dagar då en person vistats utomlands som ska godkännas som boendetid. Under hela boendetiden får vistelsen utomlands uppgå till sammanlagt ett år, varav högst tre månader under det år som föregår naturalisationen. Målet är att en sökande som får medborgarskap faktiskt bor i Finland.
År 2022 naturaliserades i Finland sammanlagt 9 509 personer på ansökan. Förlängningen av den boendetid som krävs för naturalisation uppskattas beröra eventuellt närmare 10 000 personer per år.
Ytterligare information:
Roope Jokinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 362, [email protected]
Hanna Pihkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 217, [email protected]