Ställningen för människohandelsoffer ska förbättras genom lagändringar
Inrikesministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att se över bestämmelserna om hjälpsystemet för offer för människohandel. Bakgrunden till det är att det står inskrivet i regeringsprogrammet att ställningen för människohandelsoffer ska förbättras oavsett hur själva straffprocessen vid människohandel avancerar.
I projektet görs i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel sådana ändringar som är väsentliga med tanke på det som står i regeringsprogrammet. Vid lagberedningen kan också beaktas andra utvecklingsbehov som anknyter till de gällande bestämmelserna om hjälpsystemet för människohandelsoffer.
Enligt den gällande lagstiftningen är ett människohandelsoffers rätt att få fortsatt hjälp via hjälpsystemet i stor utsträckning bunden till straffprocessen och hur den avancerar. Av den anledningen kan rätten att få hjälp upphöra till exempel när det inte fås fram tillräckliga bevis för att ett människohandelsbrott har begåtts. Det har bedömts att alla som behöver hjälp inte nödvändigtvis ens söker sig till hjälpsystemet på grund av kopplingen till straffprocessen.
Inrikesministeriet bereder de lagändringar som behövs i nära samarbete med Migrationsverket och dess hjälpsystem för offer för människohandel. Enligt behov hörs andra viktiga berörda grupper vid beredningen.
Beredningen stöds av en förvaltningsövergripande arbetsgrupp som tillsattes av social- och hälsovårdsministeriet 2020 för att bereda ändringar i lagstiftningen om hjälp till offer för människohandel. Ett av arbetsgruppens mål är att göra hjälpen mindre beroende av straffprocessen.
Projektet har tillsatts för tiden 17.2.–31.12.2022. Avsikten är att en regeringsproposition ska överlämnas till riksdagen hösten 2022.
Mer information:
Roope Jokinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 362, [email protected]