Valtioneuvosto kannattaa yhteistä eurooppalaista palautusjärjestelmää

Euroopan komissio antoi maaliskuussa ehdotuksen uudeksi paluuasetukseksi, jonka tavoitteena olisi tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien henkilöiden paluita ja palautuksia sekä estää luvatonta liikkumista Schengen-alueella. Asetus korvaisi nykyisen paluudirektiivin. Hallitus informoi eduskuntaa kirjelmällä komission ehdotuksesta 15.5.
Asetuksella luotaisiin yhteinen eurooppalainen palautusjärjestelmä. Tavoitteena on tehostaa palautusmenettelyä antamalla EU:n jäsenvaltioille yhteiset, selkeät ja ajanmukaiset säännöt, joilla palautuksia hallinnoitaisiin tehokkaasti. Säännöt kattaisivat palautusmenettelyn eri vaiheet alkaen laittomasti oleskelevan henkilön tunnistamisesta.
Luvatonta liikkumista Schengen-alueella ehkäistäisiin muun muassa ottamalla käyttöön palautuspäätösten vastavuoroinen tunnustaminen. Näin jäsenvaltio voisi panna suoraan täytäntöön toisen jäsenvaltion tekemän palautuspäätöksen.
Asetuksella varmistettaisiin, että palautuspäätöksen saanut poistuu EU:sta joko vapaaehtoisesti tai saatettuna. Turvallisuusuhkia aiheuttavien henkilöiden palauttamista nopeutettaisiin.
Lisäksi mahdollistettaisiin niin sanottujen paluukeskusten luominen EU:n ulkopuolelle. EU:ssa laittomasti oleskeleva voitaisiin siirtää paluukeskukseen odottamaan palautusta lähtömaahan.
Toimivat palautukset ovat uskottavan muuttoliikejärjestelmän edellytys
Komission ehdotus paluuasetukseksi tukee hallitusohjelman tavoitetta siitä, että kielteisen päätöksen saaneet palaavat tai heidät palautetaan lähtömaihin mahdollisimman nopeasti. Valtioneuvosto katsoo, että paluita ja palautuksia on välttämätöntä tehostaa, jotta laittomasti EU:ssa oleskelevat poistuvat unionin alueelta joko vapaaehtoisesti tai saatettuina.
Valtioneuvosto tukee yhteisen eurooppalaisen paluujärjestelmän luomista. Tehokas ja toimiva palautuspolitiikka on edellytys uskottavalle turvapaikka- ja muuttoliikejärjestelmälle ja vaikuttaa samalla keskeisesti koko unionin turvallisuuteen. Yhteisillä toimintatavoilla voidaan parhaiten turvata laittomasti EU:ssa oleskelevien, mukaan lukien turvallisuusuhkaa aiheuttavien henkilöiden, tehokas palauttaminen ja estää myös luvatonta liikkumista jäsenvaltiosta toiseen.
Valtioneuvosto pitää hyvänä ja kannatettavana sitä, että asetuksella luotaisiin selkeä oikeudellinen kehys paluukeskusten perustamiselle. Keskukset kannustaisivat osaltaan vapaaehtoiseen paluuseen. Suomi osallistuu neuvotteluihin paluukeskusten perustamiseksi EU:n ulkopuolelle yhteisellä EU-päätöksellä tai jäsenvaltioiden muodostaman ryhmän päätöksellä. Osallistumisesta yksittäisen paluukeskuksen toimintaan päätetään erikseen.
Lainsäädännön tehostamisen ohella on edelleen tärkeää, että EU:n komissio ja ulkosuhdehallinto toimivat aktiivisesti kolmansien maiden kanssa takaisinottoyhteistyön parantamiseksi. EU:n yhteistä palautuspolitiikkaa on tehostettava eri politiikkasektorien keinoin.
Asetusta sovellettaisiin jäsenvaltioissa sellaisenaan
Laittomasti EU:ssa oleskelevien henkilöiden palauttamisesta säädetään tällä hetkellä paluudirektiivissä, joka jättää paljon tilaa jäsenvaltioiden kansalliselle sääntelylle. EU:n paluusääntelyn uudistaminen on ollut tavoitteena jo vuodesta 2018. Nyt annettu ehdotus on asetuksen muodossa, mikä tarkoittaa sitä, että sen säännökset olisivat sellaisinaan suoraan sovellettavia jäsenvaltioissa.
Seuraavaksi ehdotus menee Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Emma Rimmanen, p. 0295 488 325, etunimi.sukunimi@gov.fi
Valtioneuvoston kirjelmä SM/2025/35Länk till en annan webbplats