Finland förutsätter att EU vidtar målmedvetna åtgärder för hantering av migrationen
Inrikesminister Petteri Orpo deltar i ett extra sammanträde för rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel den 14 september. Avsikten är att komma överens om EU:s åtgärder och det kommande arbetet för att bättre hantera migrationen. Finland förutsätter målmedvetna, verkningsfulla och effektiva åtgärder på alla politiksektorer för att få migrationen under kontroll inom unionens område.
Europeiska kommissionen presenterade den 9 september 2015 sina nya förslag om hur migrationen bättre kan hanteras och hur man samtidigt kan främja solidariteten och fördelningen av bördan inom EU.
Finland deltar i fördelningen av bördan på frivillig basis
Kommissionen föreslår att man ska använda en tillfällig mekanism för nödsituationer för att hjälpa Italien, Grekland och Ungern. Det betyder att en del av de personer som lämnat in sin asylansökan kommer att omplaceras från dessa stater till andra EU-länder. De interna förflyttningarna gäller sammanlagt 120 000 personer (15 600 från Italien, 50 400 från Grekland och 54 000 från Ungern). Finland deltar i fördelningen av bördan på frivillig basis och tar emot sammanlagt ca 2 400 asylsökande från Italien, Grekland och Ungern under två års tid.
Det är fråga om nya åtgärder med stöd av samma typs mekanism för nödsituationer som man redan tidigare i år kom överens om för Italiens och Greklands del. Utvidgningen av mekanismen för nödsituationer motiveras med att antalet asylsökande som anländer via västra Balkan till Ungern har ökat betydligt och det är mer sannolikt än tidigare att dessa personer behöver internationellt skydd. Det är motiverat och befogat att vidta ytterligare åtgärder för att hjälpa Italien, Grekland och Ungern eftersom dessa länder är utsatta för ett ständigt invandringstryck.
Återvändandepolitiken bör vara effektiv och fungerande
Finland förespråkar en effektiv och fungerande återvändandepolitik. Alla som anländer till EU ska registreras och man ska snabbt kunna skilja de människor som behöver internationellt skydd från dem som kommer olagligt. Övriga ska återsändas effektivt och snabbt till utrese- eller transitländerna. Den roll som EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex har i återsändanden bör effektiviseras. Finland understöder också inrättandet av EU:s gemensamma handläggningscentrum i Italien och Grekland. Detta effektiviserar identifieringen och registreringen av asylsökande.
Finland anser att det är bra att man inom EU börjar bereda en förteckning över säkra ursprungsländer. Enligt förslaget anses Balkanländerna och Turkiet som säkra ursprungsländer då asylansökningar behandlas, vilket betyder att ansökningar som lämnats in av medborgare i dessa länder kan behandlas i snabbare takt.
Ytterligare information:
överdirektör Laura Yli-Vakkuri, tfn 040 720 22 16