Finland stödjer övervakningen av EU:s yttre gränser genom att skicka ett bevakningsfartyg till Medelhavet
Finland skickar ett bevakningsfartyg som heter Merikarhu med besättning till Medelhavet. Fartyget kommer att delta i operationen Poseidon som organiseras av EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex. Målet med operationen är att bättre än förr hantera migrationsströmmarna till Grekland och via Grekland till andra europeiska länder. Verksamhetens fokus vid operationen ligger på sjögränsen mellan Turkiet och Grekland på Egeiska havet.
Finland förutsätter att EU vidtar målmedvetna och effektiva åtgärder för att få migrationen under kontroll inom unionens område. Gränskontrollen har en central roll. Genom att delta i operationen på Medelhavet stödjer Finland de grekiska myndigheterna och visar solidariskt ansvar för det medlemsland som för närvarande står under hårdast press. Samtidigt är målet att säkerställa övervakningen av Schengenområdets yttre gränser i det svåraste området.
- Finland understöder ett intensivare och djupare gränssäkerhetssamarbete mellan EU-länderna samt att Frontex roll stärks. Konkreta satsningar, såsom att skicka bevakningsfartyget Merikarhu till området, visar att Finland bär sitt eget ansvar i detta arbete, konstaterar inrikesminister Petteri Orpo.
Gränskontrollen stödjer också verksamheten vid flyktingslussen i Italien och vid den flyktingsluss som ska inrättas i Grekland. De personer som gripits vid de yttre gränserna förs till flyktingslussar för att registreras. Gränsbevakningsväsendet stödjer redan nu identifierings- och samtalsverksamheten i Italien. Dessutom är den modell som används i flyktingslussen i Torneå i Finland och som fungerat bra tillgänglig för andra medlemsstater.
- Det har planerats att bevakningsfartyget Merikarhu ger sig iväg mot Grekland i början av 2016. Hela operationen, resorna medräknade, tar ca tre och en halv månad. Gränsbevakningsväsendet, Frontex och Greklands kustbevakning kommer närmare överens om detaljerna under slutet av året. Grekland, som är värdland för operationen, bestämmer verksamhetsområdet för Merikarhu. Förutom att stödja Grekland utvecklar Gränsbevakningsväsendet också sin egen prestationsförmåga till sjöss genom att delta i verksamheten på Medelhavet, berättar chefen för Gränsbevakningsväsendet Jaakko Kaukanen.
På Medelhavet kommer Merikarhu att ha två besättningar som består av ca tjugo gränsbevakningsmän. I besättningarna ska ingå bl.a. personal som fått specialutbildning i prehospital akutsjukvård. Besättningarna arbetar på operationsområdet ca en månad åt gången. Frontex betalar ersättning för de kostnader som operationen medför till Gränsbevakningsväsendet.
Ytterligare information
Mikko Simola, gränssäkerhetsexpert, Gränsbevakningsväsendet, tfn 0295 421 133
Tekniska uppgifter om bevakningsfartyget Merikarhu
Huvudmått:
Längd 57,8 m
Deplacement 1400 t
Bredd 11 m
Djupgående 4,7 m
Hastighet 2–15 kn
Maskinstyrka 2 x 1420 kW
Tankkapaciteter:
Oljesaneringskapacitet 2 x 20 m3
Gråvatten ca 5 m3
Svartvatten ca 27 m3
Färskvatten ca 42 m3
Ny bild av bevakningsfartyget Merikarhu: www.raja.fi/kuvapankki