Maakuntien klusterit osaksi alueellistamisohjelmaa
Hallituksen alueellistamisohjelmaa on kehitetty niin, että siinä on mukana olemassa olevat ja kehittyvät alueelliset osaamisvahvuudet eli klusterit. Maakunnat kehittävät ja syventävät itsenäisesti klustereitaan sekä parantavat niiden keskinäistä työnjakoa. Tämä luo entistä parempia edellytyksiä myös valtion toimintojen sijoittumiselle.
Hallituksen alueellistamishankkeen koordinaatioryhmä tutustui Pohjois-Karjalan ja Itä-Suomen maakuntien alueellistamis- ja kehittämishankkeisiin vierailullaan Joensuussa 20. kesäkuuta. Pohjois-Karjalassa alueellistamisohjelmalle tärkeitä klustereita ovat metsä-, puu- ja puuenergiaosaamisen keskittymä, muovi- ja metallialat sekä metsähallinnon palvelukeskusosaaminen; Etelä- Karjalassa metsäklusteri mukaan lukien energia- ja ympäristöala; Pohjois-Savossa hyvinvointi-, ICT-, ympäristö- ja energiaklusteri; Etelä-Savossa metsä ja puu, metalli, elintarviketalous mukaan lukien luomutuotanto ja hyvinvointi sekä Kainuussa ICT- ja elektroniikkaklusteri, metsä-, puu- ja elintarvikeklusterit, metalliteollisuus ja kiviala.
Alueellistamishankkeen koordinaatioryhmä vieraili Joensuussa valtiosihteeri Risto Volasen johdolla myös sisäasiainministeriön palvelukeskuksessa. Palvelukeskus on erinomainen esimerkki alueellistamisen ja tuottavuuden yhdistämisestä. Siinä sekä tuottavuus- että alueellistamisvaikutukset ovat merkittäviä.
Hallituksen tavoitteena on 4000–8000 henkilötyövuoden siirtäminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle vuoteen 2015 mennessä. Päätökset tehdään kahden vaalikauden aikana vuoteen 2011 mennessä. Tällä hetkellä toteutettuja toimenpiteitä, lisäksi päätettyjä toimenpiteitä ja ministeriöiden ilmoittamia suunnitelmia on lähes 4000 henkilötyövuotta, joten alueellistamisohjelma on hyvin aikataulussa.
Alueellistamisohjelman tehokas toteuttaminen edellyttää kuitenkin myös uusia päätöksiä ja suunnitelmia. Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen loppukaudeksi 31.3.2006 asetetun alueellistamisen koordinaatioryhmän tehtävänä on näiden suunnitelmien ja päätösten edistäminen.
Lisätietoja: projektipäällikkö Ilpo Takanen, sisäasiainministeriö, p. 040 591 6519