Arbetsgruppen föreslår ett centrum för förebyggande av mordbränder i Finland
Uppföljningsgruppen för förebyggande av mordbränder lämnade idag sin slutrapport om programmet för att förebygga mordbränder till inrikesministeriet. Rapporten överlämnades till polisöverdirektör Mikko Paatero och räddningsöverdirektör Pentti Partanen.
Uppföljningsgruppen föreslår att inrikesministeriet förstärker resurser för bekämpning av mordbränder och tillsätter en ny uppföljningsgrupp så snabbt som möjligt. Verksamheten ska i fortsättningen kallas för förebyggande av uppsåtliga bränder och den ska bli en del av brandutredning.
Uppföljningsgruppen föreslår att det inrättas ett nationellt centrum för förebyggande av uppsåtliga bränder och brandutredning i Finland. Centrumets uppgifter ska omfatta att samla in information och analysera uppsåtliga bränder, ordna utbildning och ta fram material, informera, stödja lokal verksamhet och fortsätta att genomföra insatser för tidigt ingripande. Centrumet kunde inrättas till exempel i anslutning till Räddningsinstitutet.
Arbetsgruppen föreslår också att man i samband med den pågående revideringen av räddningslagen klarlägger de bestämmelser som gäller brandutredning som utförs av räddningsmyndigheter. Det ska fastställas att brandutredningen hör till räddningsmyndigheternas uppgifter så att samarbete med polisen säkerställs.
Enligt de preliminära uppgifterna för 2008 uppgick antalet avsiktligt anlagda bränder till 3100, vilket är ca 20 procent av alla bränder. I relation till folkmängden finns det flest uppsåtliga bränder i tätbebyggda områden, t.ex. i Helsingfors, västra Nyland, mellersta Nyland och Egentliga Finland.
Programmet för att förebygga mordbränder 2003-2008 hade som mål att minska antalet mordbränder och de skador som dessa förorsakar. Under programmet har två akademiska forskningar gjorts om mordbrandsituationen i Finland. Dessutom har man utvecklat brandutredningen, tagit fram handböcker och anvisningar som stöd för bekämpning av mordbränder och utvecklat metoder för tidigt ingripande för att så tidigt som möjligt ingripa i barns och unga personers otillåtna användning av eld.
Uppföljningsgruppen var sammansatt av företrädare för inrikesministeriets räddningsavdelning och polisavdelning, social- och hälsovårdsministeriet, miljöministeriet, Räddningsinstitutet, Finansbranschens Centralförbund, Räddningsbranschens centralorganisation i Finland och Finlands Brandbefälsförbund.
Du kan läsa hela slutrapporten (på finska) på adressen www.intermin.fi/julkaisu/352008Linkki toiselle sivustolle
Närmare information: överinspektör Mikko Nygård, (09) 1604 4085