En utredning om läget för de ukrainare som flytt till Finland har publicerats
Enligt en utredning som inrikesministeriet låtit göra är de ukrainare som anlänt till Finland som flyktingar efter februari 2022 nöjda med sitt liv i Finland och mer intresserade än tidigare av att stanna kvar i landet. 1 300 ukrainare svarade på webbenkäten i november 2023.
I utredningen kartlades de ukrainska flyktingarnas framtidsplaner och önskemål i fråga om vistelse i Finland, ansökan om hemkommun och eventuell återresa. Utredningen är en fortsättning på en motsvarande undersökning sommaren 2022.
Av de ukrainare som besvarade enkäten hade 53 procent registrerat sin hemkommun i Finland och 28 procent hade för avsikt att göra det inom den närmaste framtiden. Enligt lagen kan den som vistats i Finland i ett år ansöka om registrering av hemkommun. Ukrainare som får tillfälligt skydd omfattas av mottagningstjänster innan de får en hemkommun.
Utredningen genomfördes på uppdrag av inrikesministeriet av forskarna Arseniy Svynarenko och Anastasia Koptsyukh, som har ukrainsk bakgrund.
Osäkerheten om fortsatt vistelse orsakar oro
I enlighet med Europeiska unionens beslut från mars 2022 har ukrainare beviljats tillfälligt skydd. För närvarande gäller beslutet fram till mars 2025. Enligt direktivet om tillfälligt skydd kan det tillfälliga skyddet gälla i högst tre år. En diskussion om fortsättningen pågår för närvarande i EU.
Av de öppna svaren i enkäten framgick det att osäkerheten om fortsatt vistelse orsakar oro bland svarspersonerna. Osäkerheten syns också i viljan att ansöka om hemkommun och integreras i Finland. Det lyftes fram en oro över fortsättningen av social- och hälsovårdstjänsterna när man övergår från förläggningen till kommunen. De som fått en hemkommun omfattas av samma rättigheter, skyldigheter och tjänster som de som bor permanent i Finland.
Ukrainare är nöjda med Finland
Nästan alla ukrainare som besvarade enkäten var antingen mycket nöjda eller nöjda med sitt liv i Finland. Jämfört med den tidigare enkäten uppgav allt fler (51 %) att de eventuellt stannar kvar i Finland även om det skulle vara möjligt att återvända till Ukraina. Det utdragna kriget ökar viljan att stanna kvar i Finland bland annat för barnens skull eller på grund av sysselsättning eller studier i Finland.
Enligt utredningen har kommunikationen om övergång till hemkommun och i allmänhet om service hos myndigheterna i Finland lyckats. Största delen av dem som svarade uppgav att de som huvudsaklig informationskälla använder den information som förläggningen ger och myndigheternas kommunikationskanaler, till exempel webbplatser och sociala medier.
Mer information:
Arsenyi Svynarenko, forskare, tfn 050 328 3465, [email protected]
Mari Jaakkola, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 538, [email protected]