Terrorism bekämpas genom förebyggande arbete och samhällelig beredskap
Finlands beredskap och förmåga att bekämpa terrorism skapas genom nära samarbete mellan myndigheter och samhälleliga aktörer. Statsrådet fattade ett principbeslut om en nationell strategi för bekämpning av terrorism den 29 november. I strategin finns 31 åtgärder som redan pågår eller som man genom myndigheters och andra aktörers samarbete omedelbart börjar genomföra.
- Det bästa sättet att förhindra terrorism är genom förebyggande åtgärder. För att vi ska lyckas krävs att alla parter samarbetar och att myndigheterna har tillräckliga resurser och befogenheter för bekämpning av terrorism, konstaterar inrikesminister Kai Mykkänen.
Genom strategin strävar man efter långsiktighet och aktivitet inom terrorismbekämpning. Med hjälp av den skapar man förutsättningar för verksamhetsmodeller för hela samhället och styr användningen av resurser och utvecklingen av lagstiftningen i samband med terrorismbekämpning.
Förhållandena har ändrats och hotet har ökat
Den föregående motsvarande strategin är från 2014. Därefter har terrorismbekämpningen ändrats i Finland på grund av utmaningarna i omvärlden och det alltjämt ökade hotet. Också från Finland har det rest personer för att strida för terroristorganisationer som s.k. utländska stridande. Dessutom har hotet om terrorism ökat i Finland på grund av den radikala islamistiska propaganda som riktas mot landet och Finlands ökade synlighet på det radikala islamistiska fältet.
Strategin innehåller behövliga åtgärder och långvariga riktlinjer för att säkerställa terrorismbekämpningens kapacitet. Myndigheternas möjligheter att ingripa i och påverka verksamheten hos sådana målpersoner med anknytning till terrorism som vistas i eller önskar komma till Finland måste också effektiviseras. Finland är en rättsstat som respekterar de grundläggande och de mänskliga rättigheterna också i terrorismbekämpningen.
Statsrådet förutsätter att myndigheterna inleder genomförandet av de strategiska åtgärderna inom terrorismbekämpningen omedelbart. För varje åtgärd finns en ansvarig myndighet som bjuder de övriga behövliga aktörerna med i planeringen och genomförandet av åtgärden. Inrikesministeriet har ansvaret för att uppfölja strategins tidsenlighet och genomförande, och ministeriet kommer att utarbeta en halvtidsrapport om genomförandet av strategin 2020.
Internationellt samarbete och kommunikation
I det internationella samarbetet strävar Finland efter att minska terroristgruppernas verksamhetsförutsättningar i deras verksamhetsområden samt att förebygga våldsbejakande radikalisering.
Genom myndighetskommunikation kan man förbättra medvetenheten om hotet om terrorism mot Finland och om dess bakgrund. Genom proaktiv kommunikation är det möjligt att förhindra spridningen av falsk information och hatinlägg samt se till att diskussionen sker utifrån fakta.
Samarbetet med det civila samhället är viktigt i den kommunikation som förebygger våldsbejakande radikalisering eftersom den terroristiska propagandan till stor del sprider sig i sociala medier.
Statsrådets principbeslut om en nationell strategi för bekämpning av terrorism 2018-2021
Ytterligare information:
Sami Ryhänen, polisöverinspektör, tfn 0295 488 278, [email protected]
Titta Andersson-Bohren, specialmedarbetare, tfn 050 5131 539, [email protected] (intervjuförfrågningar till minister Mykkänen)