Viime kesänä yli 2 500 maastopaloa: sisäministeriö muistuttaa maastopalovaarasta Älä kärtsää luontoa -kampanjalla
Lähes koko maahan on annettu maastopalovaroitus, eli avotulen teko on kielletty. Sisäministeriö käynnistää 24. toukokuuta nuorille aikuisille suunnatun sosiaalisen median kampanjan, jossa muistutetaan, että maasto syttyy ja tuli leviää nyt erittäin helposti.
Hallituksen tavoitteena on ehkäistä ennalta onnettomuuksia ja puolittaa tulipalojen määrä. Näitä tavoitteita edistetään myös viestinnällä ja neuvonnalla.
Kampanjalla pyritään lisäämään erityisesti nuorten aikuisten tietoisuutta siitä, miten helposti maastopalo syttyy esimerkiksi nuotiosta, kertakäyttögrillistä tai tupakantumpista. Kohderyhmänä ovat 18–30-vuotiaat nuoret aikuiset, jotka liikkuvat ulkona ja luonnossa. Kampanja toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa sekä Google Display –verkostossa. Kampanja kestää kaksi viikkoa.
Ilmatieteen laitos on antanut lähes koko maahan maastopalovaroituksen. Sääennusteiden mukaan olosuhteet maastopaloille ovat otolliset myös ensi viikolla. Kesäkaudella 2023 maastopaloja syttyi yli 2 500. Maastopalot työllistävät joka vuosi pelastuslaitoksia, vapaaehtoisia ja muita viranomaisia.
Kampanja on osa omatoimisen varautumisen viestintää
Sisäministeriö sai vuoden 2023 lisätalousarviossa 0,5 miljoonan euron määrärahan väestön omatoimisen varautumisen tukemiseen viestinnällä. Ministeriö on tehnyt nuorille suunnattuja sosiaalisen median kampanjoita muun muassa 72-tunnin varautumissuosituksesta ja kotivarasta sekä ensimmäisen kodin turvallisuudesta.
Nyt käynnistyvä maastopalo-kampanja on osa tätä omatoimisen varautumisen viestintää. Lisäksi syksyllä julkaistaan Suomi.fi-verkkosivuille koko kansalle suunnattu varautumisopas, johon kootaan yhteen tietoa ja ohjeita erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin.
Lisätiedot:
viestintäjohtaja Eriikka Koistinen, sisäministeriö, [email protected], p. 0295 488 222
Häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautumisen ja toiminnan ohjeet yhdessä oppaassa