Lag- och förordningsändringar som gäller EUSA-fonderna på remiss
Förslaget till lagstiftningsändringar som bereddes av en arbetsgrupp med uppgift att granska behoven av ändringar i den nationella lagstiftningen om EU-fonderna inom området för inrikes frågor sändes på remiss fredagen den 30 juni.
Förslagen har samlats i arbetsgruppens slutrapport som innehåller de ändringsförslag som den av inrikesministeriet tillsatta arbetsgruppen beredde i lagen och statsrådets förordning om fonderna inom området för inrikes frågor. De ändringsförslag som gäller lagstiftningen är mindre medan de ändringar som gäller förordningen är mer betydande.
De frågor som behandlas i slutrapporten och ändringsförslagen som skapats utifrån dem baserar sig på den av inrikesministeriet genomförda och till projektgenomförarna riktade enkäten som kartlade behoven av uppdatering av den nationella lagstiftningen om EUSA-fonderna och som var öppen 24.3–14.4.2017, samt på diskussionsmötet för intressentgrupper 9.5.2017, den ansvariga myndighetens, dvs. inrikesministeriets, egna iakttagelser och arbetsgruppens diskussioner.
Utifrån arbetsgruppsdiskussionen och enkäten fungerar den nationella lagstiftningen om fonderna inom området för inrikes frågor i huvudsak bra. Enligt de ändringsförslag som gäller lagstiftningen ska statsrådet också i fortsättningen ansvara för de ändringar som görs i de nationella programmen och genomförandeprogrammen, men inrikesministeriets möjligheter att göra ändringar görs mera flexibla när det gäller ändringar som är av teknisk natur eller av liten betydelse. Avsikten är dessutom att göra det möjligt att beakta eventuell annan finansiering och andra intäkter vid beräknande av beloppet för EU-stöd som beviljas i form av ett schablonbelopp.
Statsrådets förordning som gäller fonderna berördes av större ändringsbehov. De viktigaste ändringsbehoven gäller de s.k. förenklade kostnadsmodellerna. I synnerhet i fråga om stöd som betalas från asyl-, migrations- och integrationsfonden har det riktats ett tryck mot att skapa en lätt administrationsmodell som gör fungerande lösningar möjliga.
I slutrapporten föreslås att förordningen som gäller fonderna ändras i fråga om utvidgande av användningen av standardiserade skalor av enhetskostnader till stöd för frivillig återresa, för intern förflyttning och projektens personalkostnader. I slutrapporten föreslås också att maximibeloppet för stöd som beviljas som engångsersättning höjs från nuvarande 10 000 till 100 000 euro. På det sättet är stödformen mer användbar för flera projektgenomförare.
Läs mer på EUSA-fondernas webbplats
Ytterligare information:
Elina Sillanpää, överinspektör, [email protected], tfn 0295 488 266