En arbetsgrupp bereder en strategi för miljöbrottsbekämpning
Miljöminister Sanni Grahn-Laasonen och inrikesminister Päivi Räsänen har tillsatt en samarbetsgrupp som ska förbättra myndigheternas samarbete när det gäller att förebygga och bekämpa miljöbrott. Den gemensamma arbetsgruppens mål är att skapa en helhetsbild av det nationella samarbetet kring miljöbrott, identifiera problemen i samarbetet och utarbeta en strategi och ett åtgärdsprogram för bekämpningen av miljöbrott. Föremål för utredningen är framför allt frågan om hur väl myndighetssamarbetet fungerar och hela behandlingskedjan kring miljöbrottmål samt vilka problem som denna helhet eventuellt är förknippad med.
Närings-, trafik- och miljöcentralerna och de kommunala miljövårds- och byggnadstillsynsmyndigheterna samarbetar i tillsynen över miljölagstiftningen. I miljöbrottmål ansvarar förundersökningsmyndigheterna för förundersökningen och åklagarväsendet för åtalsprövningen. Även Tullen och Gränsbevakningsväsendet har en central roll när det gäller att förebygga och bekämpa gränsöverskridande miljöbrottslighet. Nu ska samarbetet mellan alla dessa aktörer förbättras.
- Förebyggandet och bekämpningen av miljöbrott bör vara så effektiv och metodisk som möjligt. Det är synnerligen viktigt att myndighetssamarbetet är välfungerande. Jag förväntar mig att arbetsgruppen ser till att den goda praxis som tillämpas inom förebyggandet och bekämpningen av miljöbrott sprids. Arbetsgruppen ska dessutom bedöma om det finns behov av att ändra lagstiftningen för att förebyggandet och bekämpningen av miljöbrott ska kunna effektiviseras, konstaterar miljöminister Sanni Grahn-Laasonen.
Miljöbrott är ofta dold brottslighet
Med miljöbrott avses skadegörelse i eller förstörelse av naturen eller livsmiljön eller verksamhet som strider mot miljöbestämmelserna. Syftet bakom miljöbrott är ofta ekonomisk vinning, maximering av vinsten och minimering av kostnaderna. I Finland är antalet statistikförda miljöbrott, och i synnerhet antalet grova former av brott, mindre än i de andra nordiska länderna. Det här betyder nödvändigtvis inte att det begås få miljöbrott i Finland. Sannolikt är att endast en del av miljöbrotten kommer till myndigheternas kännedom.
Motivet bakom miljöbrott är ofta gärningsmannens strävan efter ekonomisk vinning, eller andra fördelar.
- Miljöbrottslighet är i princip ekonomisk brottslighet. Polisen utvecklar aktivt sin beredskap att ingripa i miljöbrott, men myndigheterna har fortfarande för hög tröskel när det gäller att anmäla brott. Tillvägagångssätten måste förenhetligas. Den nationella arbetsgruppen för uppföljning av miljöbrott, som lyder under Polisstyrelsen, sammanställer årligen en översikt över miljöbrotten, och den arbetsgrupp som nu tillsätts kan inledningsvis utgå från den. I den färskaste miljöbrottsöversikten fästes det uppmärksamhet vid att miljömyndigheternas förfaringssätt borde förenhetligas, och det är positivt att det egentliga strategiarbetet nu kan inledas, säger inrikesminister Päivi Räsänen.
I programmet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet, som gäller fram till 2015, lyfts bekämpning av miljöbrott upp, liksom även en effektivisering av bekämpningen. Den samarbetsgrupp som nu inleder sitt arbete kommer uttryckligen att fortsätta utreda hur miljöbrott kan förebyggas och bekämpas.
Samarbetsgruppen, som tillsätts av miljöministeriet och inrikesministeriet, har ett mandat som sträcker sig från den 20 oktober 2014 till den 31 mars 2015. Ett förslag till strategi ska läggas fram senast den 31 januari 2015 och åtgärdsförslag senast den 31 mars 2015. I åtgärdsförslagen ska eventuella behov av lagstiftningsändringar ha identifierats, liksom även utvecklingsmålen för verkställandet av lagstiftningen. Även behovet av mer utbildning och bredare samarbete inom myndigheterna ska beaktas.
Mer information:
Miljöministerns specialmedarbetare Aino Salo, miljöministeriet, 050 306 95 99, [email protected]
Inrikesministerns specialmedarbetare Iina Mattila, inrikesministeriet, 0295 418 806, [email protected]
Lagstiftningsdirektör Riitta Rönn, miljöministeriet, 0295 250 255, [email protected]
Polisdirektör Sanna Heikinheimo, inrikesministeriet, 0295 488 553, [email protected]