Hallitus hyväksyi ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosille 2017–2021
Hallitus hyväksyi neuvottelussaan ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosille 2017–2021. Ohjelma ajaa ulkomailla asuvien suomalaisten etua ja koskettaa noin 1,6 miljoonaa ulkosuomalaista. Valtioneuvosto vahvisti ohjelman ensimmäistä kertaa vuonna 2006.
Ohjelma vahvistaa ulkosuomalaispolitiikan toimeenpanon jatkuvuutta
Ulkosuomalaispoliittinen ohjelma sisältää 17 politiikkalinjausta, joita edistetään sovituilla toimenpiteillä kunkin tavoitteen saavuttamiseksi. Ohjelman tavoitteet liittyvät muun muassa vaaleihin, kansalaisuusasioihin kuten passi- ja henkilökorttiasioihin, ulkomailla toimivien Suomi- ja Eurooppa-koulujen toimintaan, lasten perusopetukseen ja sosiaaliturva- ja terveyspalveluasioihin.
Sisäministeriössä ohjelman koordinaatiovastuu
Ulkosuomalaispoliittinen ohjelma on valmisteltu Suomi-Seura ry:n ja ulkosuomalaisparlamentin edustajien sekä eri ministeriöiden ja virastojen kesken. Koordinaatiovastuu ohjelmasta on sisäministeriössä.
Ohjelma koskee noin 1,6 miljoonaa ulkosuomalaista
Ohjelmassa ulkosuomalaisella tarkoitetaan Suomen ulkopuolella asuvaa Suomen kansalaista tai suomalaista syntyperää olevaa henkilöä. Eniten ulkosuomalaisia on Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Venäjällä, Iso-Britanniassa, Saksassa, Espanjassa ja Virossa.
Huhtikuussa 2015 Suomen kansallisissa vaaleissa äänioikeutettuja Suomen kansalaisia asui ulkomailla yhteensä noin 242 000 henkilöä.
Ulkosuomalaispoliittinen ohjelma 2017-2021
Lisätietoja: johtava asiantuntija Jarmo Tiukkanen, p. 0295 488 606, [email protected]