Inrikesministeriet analyserar räddningsverksamhetens och nödcentralverksamhetens smidighet i stormsituationer
Inrikesministeriet har inlett en utredning för räddningsverkens och Nödcentralverkets del om hurdana problem stormarna i december orsakade, hur man lyckades och vilka områden som behöver utvecklas. På basis av utredningen analyserar inrikesministeriet utvecklingsbehoven tillsammans med räddningsverken och Nödcentralverket.
Enligt ministerns preliminära bedömning lyckades man bra i räddningsverksamheten och myndighetssamarbetet mellan räddningsmyndigheterna och nödcentralerna löpte väl. Elavbrotten försvårade dock även räddningsmyndigheternas verksamhet.
På grund av långa elavbrott förekom störningar i GSM-nätet och VIRVE-nätet. VIRVE-nätet fungerade ändå under hela stormen. Dessutom hade räddningsmyndigheterna delvis problem att få kontakt med elbolagen, vilket orsakade dröjsmål i förmedlandet av information som behövdes i räddningsarbetet till myndigheterna.
Störningarna i VIRVE-nätet medförde olägenhet för räddningsmyndigheternas verksamhet på vissa områden, men trots det har räddningsverken hela tiden kunnat fungera och utföra räddningsuppdrag. Operatören för VIRVE-nätet, Erillisverkot Oy, säkrade eltillgången vid kritiska basstationer med hjälp av reservkraftsaggregat. Dessutom bad inrikesministeriet onsdagen den 28 december om reservkraftsaggregat som handräckning av försvarsmakten för att säkerställa eltillgången.
Inrikesminister Päivi Räsänen betonar att man bör fortsätta och kontinuerligt öva myndigheternas och andra aktörers beredskap inför problem som omfattande elavbrott orsakat.
- Ur ett beredskapsperspektiv är det viktigt att elnätet fungerar säkert. I beredskapen bör redan på förhand beaktas säkerställandet av eltillgång till kritiska mål, såsom sjukhusen och vattenförsörjningen. Informationen mellan räddningsmyndigheterna och elbolagen fungerade inte tillräckligt bra på alla ställen och därför bör man i fortsättningen fokusera på denna fråga. Jag tror att inrikesministeriets utredning lyfter fram de centrala utvecklingsområdena, säger minister Räsänen.
Stormen som varade i två dagar orsakade över 9 000 uppdrag för räddningsverken. En särskilt stor del av uppdragen ägde rum i Egentliga Finland, Satakunta, Västra Nyland och Östra Finland. Räddningsverkens uppdrag bestod i huvudsak av räddningsuppdrag orsakade av träd som fallit och takstrukturer som lossnat.
Under annandag jul påverkade stormen nödcentralsverksamheten i Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland, Tavastland och Nyland, där antalet telefonsamtal ökade betydligt. Den 27 december förekom mindre rusningar i flera nödcentraler. Rusningstopparna varade inte under hela stormen. Nödcentralernas överbelastning orsakades delvis av det stora antalet förfrågningar som medborgarna ställde gällande eltillgången. En riksomfattande, nätverksbaserad verksamhetsmodell för nödcentralsverksamhet kommer att i fortsättningen bidra till att jämna ut telefonsamtalen i överbelastningssituationer.
Närmare information: regeringsrådet Esko Koskinen, 071 878 8402, överinspektör Rami Ruuska, 071 878 8424.