Maahanmuuttopolitiikka perustuu yhteisiin linjauksiin ja sopimuksiin
Suomen maahanmuuttopolitiikka ja siihen liittyvän lainsäädännön valmistelu perustuvat hallituksen linjaamiin tavoitteisiin, EU:n yhteiseen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan sekä kansainvälisiin sopimuksiin.
Sopimuksista tärkeimpiä ovat
- Euroopan ihmisoikeussopimus
- kidutuksen vastainen yleissopimus
- lapsen oikeuksien sopimus
- Geneven pakolaissopimus.
Maahanmuuttopolitiikalla edistetään sellaista maahanmuuttoa, jota Suomi tarvitsee muun muassa väestön ikääntymisen johdosta. Työvoiman maahanmuuttoa tuetaan toimivalla ja tehokkaalla työnantajien ja yritysten tarpeet huomioivalla lupajärjestelmällä.
Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehittämiseen
Maailmassa on meneillään suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. YK:n pakolaisjärjestön mukaan kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan sotia, vainoja ja konflikteja. Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea ja muita EU-maita ottamaan vastaan kansainvälistä suojelua tarvitsevia turvapaikanhakijoita.
Pakolaiskriisin seurauksena Eurooppaan ja myös Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi moninkertaiseksi.
Turvapaikanhakijamäärien kasvaessa on käynyt selväksi, ettei EU:n olemassa oleva sääntely toimi suurien väestömäärien aiheuttamassa paineessa. Suomi tukeekin Euroopan unionin pyrkimyksiä maahanmuuton parempaan hallintaan ja osallistuu aktiivisesti EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehittämiseen. Suomi kannattaa esimerkiksi kiintiöpakolaisten vastaanoton laajentamista yhä useampiin jäsenvaltioihin tapana edistää maahanmuuttoa laillisia väyliä pitkin.
Lisätietoja
Harri Sivula, Neuvotteleva virkamies
sisäministeriö, Maahanmuutto-osasto, Maahanmuutto- ja kansalaisuusyksikkö Puhelin:0295488623 Sähköpostiosoite: [email protected]