Harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanja kysyy: Kenen tulevaisuutta rahoitat?
Harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanja herättää pohtimaan arkisten valintojen merkitystä harmaan talouden ja laittoman toiminnan torjumisessa. Yksi kuititon ostos tai pimeä työkeikka ei välttämättä tunnu isolta asialta, mutta harmaa talous vahingoittaa sekä yksittäisiä ihmisiä että koko yhteiskuntaa. Harmaaseen talouteen menetetyt verorahat ovat pois hyvinvointivaltion yhteisestä hyvästä: päiväkodeista, terveyskeskuksista, vanhainkodeista, kirjastoista, nuorisotaloista, liikuntapaikoista ja niin edelleen.
Harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanja nostaa esiin useita harmaaseen talouteen liittyviä ongelmia ja ilmiöitä. Kampanjassa on käsitelty esimerkiksi työsopimuksen, verokortin ja kuittien tärkeyttä, pimeää työvoimaa ja elintarviketurvallisuutta.
Kampanjan tavoitteena on myös kannustaa rehelliseen yrittäjyyteen. Harmaa talous vaikuttaa rehellisen yrittäjän arkeen esimerkiksi vääristämällä kilpailua ja tuotteiden sekä palveluiden hintoja. Lisäksi palveluiden ja tuotteiden laatu ja turvallisuus kärsivät.
Lääkeväärennös voi viedä hengen
Syksyn kampanjassa nostetaan esille tuoteväärennökset, ja etenkin lääkeväärennökset. Ne voivat viedä hengen tai aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Väärentäjille ei mikään ole vierasta ja melkein mitä tahansa voidaan väärentää. Tuoteväärennökset ovat osa harmaata taloutta, ja niiden avulla rahoitetaan rikollista toimintaa, jopa terrorismia. On hyvä muistaa, että nykyinen tekijänoikeuslaki kieltää kaiken, myös pienimuotoisen, piraattitallenteiden tuonnin omaan käyttöön.
Harmaan talouden tiedotuskampanja on osa valtioneuvoston hyväksymää kuudetta harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimintaohjelmaa vuosille 2012–2015. Kampanjan päävastuutaho on sisäasiainministeriö ja kampanjan toteutuksesta vastaa Poliisihallitus. Kampanjassa on mukana kuudenteen toimintaohjelmaan sitoutuneiden ministeriöiden ja viranomaisten lisäksi useita eri järjestöjä.
Katso lisää aiheesta www.mustatulevaisuus.fi
Lisätietoja:
poliisitarkastaja Antti Simanainen, 071 878 85 77