Kausityöntekijöitä koskeva direktiivi hyväksytty
EU:n ministerineuvosto hyväksyi 17.2.2014 direktiivin kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijänä työskentelyä varten. Euroopan parlamentti on hyväksynyt direktiivin jo aiemmin.
Direktiiviä sovelletaan kolmansien maiden kansalaisiin, jotka asuvat jäsenvaltioiden alueen ulkopuolella ja jotka hakevat pääsyä tai joille on myönnetty pääsy jäsenvaltion alueelle kausityöntekijänä työskentelyä varten. Työnteko on tilapäistä ja perustuu työntekomaahan sijoittautuneen työnantajan kanssa tehtyyn työsopimukseen.
Kausiluonteisena toimintana pidetään toimintaa, jonka olosuhteisiin liittyvä toistuva tapahtuma tai tapahtumasarja sitoo tiettyyn aikaan vuodesta, jolloin työvoimaa tarvitaan huomattavasti enemmän kuin tavallisesti käynnissä olevassa toiminnassa (tyypillisesti maatalous- ja puutarhatyö, matkailu).
Direktiivissä säädetään maahanpääsyn perusteista ja edellytyksistä työskentelylle kausityössä. Hakemuksessa on esitettävä työsopimus tai sitova työtarjous, jossa määritellään työsuhteen ehdot, ja muun muassa selvitys majoituksesta. Työsuhteen ehtojen on oltava luvan myöntävässä työntekomaassa sovellettavien lakien, työehtosopimusten ja/tai käytäntöjen mukaisia.
Kausityöntekijöillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun työntekomaan työntekijöiden kanssa muun muassa työelämän ja eräillä sosiaaliturvan aloilla. Direktiivin tarkoituksena on myös estää kausityöntekijöiden taloudellinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö. Direktiivissä säädetään työnantajiin kohdistettavista seuraamuksista, jos ne eivät ole täyttäneet direktiivistä johtuvia velvoitteitaan.
Jäsenvaltioiden on määrättävä kausityöntekijöiden oleskelun enimmäiskestoksi viidestä yhdeksään kuukautta 12 kuukauden jaksolla. Lähtökohtaisesti tuon ajanjakson päättymisen jälkeen kausityöntekijän on poistuttava maasta. Direktiivissä säädetään myös helpotuksista niille kausityöntekijöille, jotka tulevat kausityöhön toistuvasti.
Jäsenvaltioiden on saatettava direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 2,5 vuoden kuluttua siitä, kun direktiivi on julkaistu unionin virallisessa lehdessä.
Lisätietoja: ylitarkastaja Jarmo Tiukkanen, 0295 488 606, SM, neuvotteleva virkamies Harri Sivula, 0295 488 623 (24.2. alkaen), hallitusneuvos Liisa Heinonen, +358 29 50 64131, TEM, hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, 0295 163 170, STM