Ministeri Mikkonen: Katujengirikollisuuden torjuntaa on jatkettava
Katujengirikollisuuden torjumisessa on kyse pitkäjänteisestä työstä niin kouluissa, kodeissa kuin sosiaalipalveluissa ja poliisissa. Koko ketjun on oltava kunnossa: tarvitsemme sekä ennaltaehkäisyä että tehokasta puuttumista rikoksiin, kirjoittaa sisäministeri Krista Mikkonen sisäministeriön blogissa.
Suomessa on poliisin arvion mukaan tällä hetkellä noin 10 katujengiä. Pääosin jäsenet ovat täysi-ikäisiä nuoria aikuisia ja rikosten uhreina ovat toisten jengien jäsenet. Poliisi on puuttunut katujengirikollisuuteen tehokkaasti. Olennaista on, että jengeistä saadaan kiinni keskeisiä tekijöitä, jotka syyllistyvät vakavimpiin rikoksiin ja houkuttelevat toiminnallaan jengeihin uusia jäseniä.
Hallitus on tehnyt määrätietoisesti työtä katujengirikollisuuteen puuttumiseksi. Tavoitteena on ollut turvata kaikkien toimivaltaisten viranomaisten resurssit ongelman torjumiseksi. Hallituskauden aikana on nostettu poliisien määrä yli 7 500:aan ja laajennettu ennaltaehkäisevä ankkuritoiminta kaikkien poliisilaitosten alueelle.
Hallitus esitti tämän vuoden lisätalousarviossa 19 miljoonaa euroa lisärahoitusta eri toimijoille nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjuntaan. Tästä poliisille osoitetulla rahoituksella muun muassa laajennetaan ankkuritoimintaa edelleen ja palkataan lisää poliiseja suuriin kaupunkeihin estämään, paljastamaan ja tutkimaan katujengirikollisuutta. Esimerkiksi Helsingin poliisilaitos perustaa tätä tarkoitusta varten kaksi kokonaan uutta ryhmää.
- Työtä katujengirikollisuuden torjumiseksi tulee jatkaa. Tämän varmistamiseksi on huolehdittava siitä, että poliisin ja muiden ilmiön parissa työskentelevien viranomaisten resursointi on pysyvästi riittävän korkealla tasolla, ministeri Mikkonen kirjoittaa.