Sisäisen turvallisuuden viranomaisten miehittämätöntä ilma-alustoimintaa yhdenmukaistetaan
Raportti viranomaisten miehittämättömien ilma-alusten (UAS) toiminnasta on julkaisu 1.3.2022. Raportin mukaan miehittämättömien ilma-aluksien käyttö lakisääteisillä tehtävillä on lisääntynyt pelastustoimessa, Poliisissa ja Rajavartiolaitoksella viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Teknologian hyödyntäminen on tehostanut viranomaisten palvelutuotantoa. UAS-järjestelmät luovat esimerkiksi uusia mahdollisuuksia johtamisen ja päätöksenteon tueksi viranomaistehtävillä.
Pelastustoimelle, Poliisille ja Rajavartiolaitokselle esitetään seitsemän suositusta, joiden avulla yhdenmukaistetaan miehittämättömien ilma-alusten kutsutunnuksia, koulutusta, käyttöä, tilastointia sekä käsitteistöä.
- Viranomaiset ottavat käyttöön UAS-lyhenteen kesäkuun 2022 loppuun mennessä.
- Viranomaisten UAS -toimintaan liittyvälle koulutukselle, harjoittelulle ja osaamisen varmistamiselle asetetaan kansallisesti yhdenmukaiset minimivaatimukset.
- Viranomaisten UAS-toiminnassa käyttämät yksikkö- ja kutsutunnukset muodostetaan yhdenmukaisin periaattein.
- Koulutetaan viranomaiset miehittämättömien ilma-alustoiminnan koordinoinnista moniviranomaistehtävillä.
- Tuotetaan ja koulutetaan kolmannelle ja neljännelle sektorille suunnattu koulutus- ja perehdytysmateriaali, mikä tukee viranomaisten miehittämätöntä ilmailua.
- Tehdään viranomaisten miehittämättömään ilmailuun kansallisen suorituskyvyn vaatimusmäärittely sekä selvitys yhteishankintojen ja -toiminnan edellytyksistä.
- Luokitellaan yhtenäisesti viranomaisten miehittämättömän ilmailun lentolaitteet.
Hankkeen taustaa
Sisäministeriö asetti viranomaisten miehittämättömien ilma-alusten työryhmän ajalle 1.1.–31.12.2021. Työskentelyssä huomioitiin vuoden 2022 alussa voimaan tulleen Traficomin ilmailumääräyksen OPS M1-35 mukaiset vaatimukset. Työryhmässä työskenteli pelastustoimen, Rajavartiolaitoksen ja Poliisin asiantuntijoita.
Lisätietoja
erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi, p. 029 548 8387, [email protected]
erityisasiantuntija Teemu Veneskari, p. 0295 488 365, [email protected]
pelastusylitarkastaja Rami Ruuska, p. 0295 488 424, [email protected]