Sisäministeriö on päivittänyt toiminnallisen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmansa
Uuden suunnitelman tavoitteina on muun muassa kehittää syrjinnän kysymyksiä koskevaa osaamista sisäministeriössä, lisätä syrjinnän vaarassa olevien ryhmien osallisuutta asioiden valmistelussa sekä vahvistaa hankkeiden ihmisvaikutuksia koskevia arviointeja.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyö osaksi jokapäiväistä työtä
Suunnitelmassa on keskitytty rakenteiden luomiseen pitkäjänteiselle yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyölle. Tavoitteena on erityisesti lisätä monipuolista eri väestöryhmiä ja syrjinnän kysymyksiä koskevaa osaamista ja siihen liittyvää johtamista. Osaamisen kasvattaminen edesauttaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymysten tunnistamista osana ministeriön jokapäiväistä toimintaa.
Tavoitteet koskevat kahdeksaa ministeriön toiminnan osa-aluetta:
- Johtaminen ja ohjaus
- Koulutus
- Tutkimus
- Osallisuus ja osallistaminen
- Vaikutusarvioinnit
- Kielelliset oikeudet
- Viestintä
- Esteettömyys ja saavutettavuus
Suunnitelmaan on kirjattu yhteensä 31 toimenpidettä, ja ne on tarkoitus toteuttaa vuosien 2022–2025 aikana. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevan osaamisen ja johtamisen kehittäminen tukevat myös suunnitelman muita tavoitteita. Tavoitteena esimerkiksi on, että jatkossa jokaisessa hankkeessa laaditaan osallistamissuunnitelma ja laillisuusvalvonnan teemoiksi valitaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevia kysymyksiä.
Sisäministeriön hallinnonalan tulosohjauksessa painotetaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Toiminnan ohjauksessa puolestaan huomioidaan monikanavaisen asioinnin säilyttäminen, palvelujen saatavuus, esteettömyys ja saavutettavuus. Ministeriön viestinnässä tuotetaan enemmän selkokielistä ja viittomakielistä materiaalia molemmilla kansalliskielillä. Lisäksi sisäministeriön toiminnan kuvittamisessa käytetään entistä moninaisempaa kuvastoa.
Suunnitelma nojaa tutkimusten ja osallistamisen kautta saatuihin tietoihin
Sisäministeriössä käynnistettiin vuoden 2021 alussa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien päivitystyö. Vuoden aikana ministeriössä järjestettiin suunnittelutyöpajoja ja koulutusta henkilöstölle sekä suoritettiin ministeriön toiminnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaikutusten arviointi. Arviointia tehtiin sekä kaikissa ministeriön osastoissa ja yksiköissä oman työn arviointina että syrjinnän vaarassa olevien ryhmien edunvalvontajärjestöjä kuulemalla. Lisäksi arviointiin sisällytettiin tutkimustietoa syrjinnästä, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksiä sivuavia laillisuusvalvonnan huomioita ja kansainvälisten ihmisoikeussopimuselinten teemaa koskevia suosituksia. Arviointiin koostettiin myös katsaus muista valtioneuvoston toimintaohjelmista tai strategioista, jotka sisältävät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistäviä toimenpiteitä. Arvioinnista tehty laaja raportti on suunnitelman liitteenä.