Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Ministeri Risikon päivä erikoisrajajääkäreiden valatilaisuudessa ja poliisikoirakoulutuksen juhlassa

Paula Risikko Julkaisupäivä 18.8.2017 9.47 Blogit

Kiinnostava päivä edessä

Osallistun tänään erikoisrajajääkärikomppanian valatilaisuuteen Raja- ja merivartiokoululla Immolassa, lähellä Imatraa. Nämä varusmiehet koulutetaan toimimaan Rajavartiolaitoksen vaativimmissa rajaturvallisuus- ja taistelutehtävissä kriisin aikana. Päivän aikana tapaan myös sotiemme veteraaneja.

Iltapäivällä juhlistetaan 90-vuotiasta Poliisikoiralaitosta Hämeenlinnassa. Poliisikoiria käytetään poliisin työn tukemiseen ja muiden viranomaisten avustamiseen vuosittain yli 11 000 kertaa. Poliisikoirat ovat korvaamaton apu poliisin työssä.

Mielessä myös Barcelonan järkyttävät terroriteot ja niiden aikaansaama suru ja kärsimys.

Rajavartiolaitos pitää yllä hienoa perinnettä

Ministeri Risikko erikoisrajajääkäreiden valatilaisuudessa

Sain tänään kunnian toimia valakaavan esilukijana Erikoisrajajääkärikomppanian valatilaisuudessa. Paikalla oli veteraaneja sekä varusmiesten omaisia ja tunnelma oli isänmaallinen ja juhlallinen.

Valatilaisuudet ovat hieno perinne ja on ilo huomata, että vastuun kantamisen ketju jatkuu katkeamattomana. Tämän päivän nuoret miehet ja naiset ovat isänmaallisia ja valmiina tarvittaessa puolustamaan maataan. Ministeri Risikko ja tänään erikoisrajajääkärin valan vannonut Jussi Leskelä

Sotiemme veteraaneja oli vuoden 2017 alussa elossa vielä 17 000 henkilöä. He ovat kaikki iältään jo yli 90 -vuotiaita. Tapasin tänään muun muassa Mannerheim-ristin viimeisen elossa olevan ritarin Tuomas Gerdtin.

Suomi 100 juhlavuonna sotiemme veteraaneja halutaan muistaa erityisen paljon, sillä he ovat oman henkensä uhalla puolustaneet maamme itsenäisyyttä Suomen sotavuosina 1939-1945.

Ilman heidän rohkeuttaan ja yhdessä työskentelemisen taitoa, emme voisi tänä vuonna viettää Suomen 100 vuoden itsenäisyyden juhlaa. Heidän perinteensä ja toimintansa kantavat meitä tänäkin päivänä. Kiitos siitä!

Kuva 1: Ministeri Risikko valatilaisuudessa
Kuva 2: Ministeri Risikko ja tänään erikoisrajajääkärin valan vannonut Jussi Leskelä

 

Mikään tekniikka ei korvaa hyvää poliisikoiraa

Hämeenlinnassa vietettiin tänään Poliisikoiralaitoksen 90v-juhlaa. Sisäministerinä ja myös koirien suurena ystävänä minulle oli erityinen kunnia saada osallistua tähän juhlaan. Poliisikoirat ohjaajineen tekevät äärettömän tärkeää työtä ja pelastavat ihmishenkiä joka vuosi. Poliisilla on tällä hetkellä yhteensä 255 poliisikoiraa sijoitettuna jokaiseen poliisilaitokseen ympäri Suomen.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen kertoi ministerille ja poliisiylijohtajalle poliisikoirien koulutuksestaPoliisikoirien kouluttamisella on pitkät perinteet Suomessa. Voimankäytön ohella koirien tarkkaa hajuaistia hyödynnetään paljon. Erityisesti kadonneiden ja esineiden etsintätehtävät ovat kasvussa. Esimerkiksi toissa vuonna poliisikoirat pelastivat 24 henkilön hengen. Koirat etsivät myös aseita, huumeita, räjähteitä ja ruumiita.

Maailma menee koko ajan teknisempään suuntaan ja myös poliisin työssä moderni tekniikka on korvannut aiemmin manuaalisesti tehtäviä töitä. Mutta mikä voisi korvata esimerkiksi koiran äärettömän tarkan hajuaistin? Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä mitään sellaista teknistä ratkaisua, joka korvaisi poliisikoirien tekemän työn. Poliisikoirat ovat korvaamaton apu poliisin työssä ja pidänkin erittäin tärkeänä, että poliisikoiratoiminnan resurssit ja toimintakyky säilytetään myös jatkossa.

Poliisikoiralaitoksen uusin tulokas labradorinnoutaja Nalli (12 vkoa)Tapasin tänään tulevan poliisikoiran, labradorinnoutajapentu Nallin. Kerrassaan hurmaava tyyppi! Tämä pentu koulutetaan erityisesti kadonneiden henkilöiden ja räjähteiden etsintään. Vaasan Lions Club lahjoitti Poliisikoiralaitokselle varat koiran hankkimiseen ja se tulee työskentelemään Pohjanmaan poliisilaitoksella tulevaisuudessa.

Onnea ja menestystä 90-vuotiaalle Poliisikoiralaitokselle ja sen henkilöstölle! Turvallista jatkoa myös laitoksen kasvateille ja niiden ohjaajille!

Kuva 1: Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen kertoi ministerille ja poliisiylijohtajalle poliisikoirien koulutuksesta
Kuva 2: Poliisikoiralaitoksen uusin tulokas labradorinnoutaja Nalli (12 vkoa)

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.