Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Poliisin voimavarojen poukkoilevuus on pysäytettävä

Maria Ohisalo Julkaisupäivä 19.8.2021 14.43 Blogit SM

Maria Ohisalo.

Hallitus on aiemmin päättänyt syyskuun budjettiriihessä käsiteltävän kolme isoa kokonaisuutta. Hallituskauden jäljellä olevat ilmastotoimet, veroratkaisut ja tietysti vuoden 2022 valtion talousarvioesitys eduskunnalle.

Kevään kehysriihessä käytiin vääntöä siitä, saako hallitus vuosien 2022 ja 2023 osalta ylittää valtiontalouden kehysbudjetoinnin mukaan aiemmin asetetut rajat. Kehykset päätettiin ylittää 900 miljoonalla eurolla vuonna 2022 ja 500 miljoonalla eurolla vuonna 2023. Silti, tänäkin syksynä budjettiriihessä on paljon tarpeita.

Juttelin juuri erään vuonna 2010 valmistuneen poliisin kanssa, joka kertoi, kuinka koko hänen poliisiuraansa on varjostanut poliisin resurssien niukkuus ja poukkoilevuus. Saman olen kuluneen kahden vuoden aikana ministeriön johdossa nähnyt hyvin selvästi. Itse asiassa vuosina 2011-2017 jopa poliisien määrä laski resurssileikkausten vuoksi. Tämä hallitus on nostanut poliisien määrää nyt kahtena vuotena peräkkäin ja tällä tiellä pitää jatkaa.

Poliisin resurssihaasteet ovat vakavia ja tilanne juontuu pitkältä ajalta. Poliisin vääjäämättömät ja välttämättömät toimitila-, tietojärjestelmä-, ajoneuvokalusto- ja muut menot ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että rahoitustarve on kasvanut.

Myös lainsäädännön muutokset ovat aiheuttaneet poliisille lisätyötä, mutta tähän ei ole saatu samassa suhteessa lisärahoitusta ja lisähenkilöstöä. Samalla rahalla ja väkimäärällä on pitänyt tehdä enemmän. Myös turvallisuusympäristö muuttuu jatkuvasti ja haastaa poliisia yhä uusin tavoin.

Tarvitaan yhteinen parlamentaarinen sitoutuminen 

Sisäministeriö on toistuvasti esittänyt Poliisihallituksen pohjaesitysten mukaisia resurssilisäyksiä valtiovarainministeriölle. Johdollani valmistellussa Sisäisen turvallisuuden selonteossa, joka käsitellään eduskunnassa nyt syksyllä, esitetään tarve nostaa poliisien määrä 8200 vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen kutsun kaikki poliittiset ryhmät mukaan. Sisäisen turvallisuuden alalla pitäisi yhtä lailla, kuten puolustuspuolella, pystyä sitoutumaan parlamentaarisesti yhteisiin resurssitavoitteisiin ja laittaa yhdessä stoppi resurssien poukkoilevuudelle.

Viime kädessä kyse on siitä, kuinka oikeusvaltiomme pystyy huolehtimaan rikosten uhrien oikeusturvasta, ihmisten viranomaispalveluista ja siitä, että apua saa, kun sitä eniten tarvitsee.

Maria Ohisalo
sisäministeri
@MariaOhisalo

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.
M
Marjatta 2 Vuodet sitten - Muokattu

Onko tarkoitus pitää kiinni aiempien hallitusten päätöksestä, että Suomeen ostetaan käyttöikänsä päähän tulossa olevien Hornet-hävittäjien tilalle suorituskyvyltään vastaavat uudet hävittäjät vai käyttää hankintaan enintään 10 miljardia euroa? En usko, että kolmenkymmenen vuoden tuotekehittelyn jälkeen on myynnissä samalla suorituskyvyllä varustettuja sotalentimiä kuin 1990-luvun alussa. Vähempikin määrä kuin 64 kpl on varmasti riittävä. Jos kaupasta sattuu jäämään yli vaikka miljardin verran, eikö se kannattaisi käyttää poliisin ja mielellään pelastuslaitoksenkin suorituskyvyn vahvistamiseen? Sisäiseen turvallisuuteensa luottava kansa on pelossa elävää vahvempi vastus myös ulkoiselle uhaile.