Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Enemmän tasa-arvoa pelastuksessa, poliisissa ja rajalla

Kai Mykkänen Julkaisupäivä 8.3.2019 7.53 Blogit SM

Kai MykkänenTyöpaikoilla tapahtuva seksuaalinen häirintä on viime aikoina ollut paljon puheenaiheena, erityisesti merkittävää näkyvyyttä saaneen metoo-kampanjan jälkeen. Häirintä on tärkeä aihe, johon pitää puuttua. Olemme myös sisäministeriön hallinnonalalla kiinnittäneet tähän kysymykseen paljon huomioita. Esimerkiksi poliisi- ja pelastustoimessa häirintää kokevat paljon myös miehet - ja monesti asiakkaiden toimesta.

Tasa-arvon kannalta suurin haaste sisäministeriön hallinnonalalla liittyy kuitenkin alalla vaadittaviin fyysisiin ominaisuuksiin sekä pääsykokeisiin. Esimerkiksi pelastajatutkinnossa eli palomieheksi pyrkivillä pääsykoevaatimuksissa fyysinen voima ja kestävyys on keskeistä, jolloin harvempi nainen läpäisee pääsyvaatimukset. Fysiikkaa tarvitaan, mutta samalla on selvää, että tarvitsemme sisäisen turvallisuuden tehtäviin parhaat ja motivoituneimmat tekijät sukupuoleen katsomatta. Tähän on pyritty esimerkiksi mahdollistamalla pelastusalan päällystöön reitti myös muille kuin pelastajille, mutta lisää on edelleen tehtävä.

Lisäksi tasa-arvon edessä on monia käytännön haasteita. Esimerkiksi pelastajien nykyisissä varusteiden määrittelyissä ei riittävästi huomioida, että pelastaja voi olla myös nainen eikä vaatteiden mitoitusta riittävästi huomioida kantajansa mukaan. Naisten fasiliteeteissa on myös puutteita eikä naisille ole usein omia pukuhuoneita tai wc-tiloja. Vanhemmilla paloasemilla voi vaatteet joutua vaihtamaan vaikkapa siivouskomerossa.

Ehdotan, että keskustelemme toimialalla jatkossa vain pelastajista, poliiseista ja rajavartijoista.

Puhumme edelleen palomiehistä, rajamiehistä ja poliisimiehistä. Onko nimillä väliä? Voi olla yllättävänkin paljon varsinkin lapsiin, jotka muodostavat tuntumansa voisiko tuo olla joskus mun juttu vai ei. Annammeko nimityksillä viestin, että sisäisen turvallisuuden tehtävät ovat enemmän "poikien juttuja"? Näin ei tarvitse eikä pidä olla. Vaikka naisten osuus esimerkiksi rajavartijoista on viime aikoina lisääntynyt, on suhteellinen osuus silti tälläkin hetkellä vain 7 %. Pelastuslaitoksilla ei naisten määrää tai sen kehitystä edes seurata lainkaan.

Tarvitsemme valtakunnalliset tavoitteet naisten määrälle pelastus-, poliisi- ja rajatehtävissä, tilastointia naisten määrästä sekä perustasa-arvosuunnitelmat pelastus- ja poliisilaitoksilla ja raja-asemilla. Lisäksi ehdotan, että keskustelemme toimialalla jatkossa vain pelastajista, poliiseista ja rajavartijoista.

Kai Mykkänen
sisäministeri
@KaiMykkanen

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.