Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Tietoturvallisuus on korkealla sijalla toiminnassamme

Ilkka Salmi Julkaisupäivä 22.11.2019 14.55 Blogit SM

Ilkka Salmi.Kansallisesta turvallisuudesta vastaavana viranomaisena sisäministeriön ja sen hallinnonalan tehtävänä on ennakoida ja estää vahingollisia tekoja, jotka voivat vaarantaa erityisen tärkeitä kansallisia etuja.

Niin geopoliittinen kuin digitaalinen toimintaympäristömme on yhä haasteellisempi, ja siksikin tietoturvallisuus on erittäin korkealla sijalla toiminnassamme.

Sisäministeriö on viime vuosina kehittänyt järjestelmällisesti prosesseja luokitellun, salaisen tiedon käsittelystä. Asioiden asianmukaisesta salassapidosta ei ole ministeriössä epäselvyyttä. Ohjeet ovat selvät, ja esimiehet huolehtivat niiden noudattamisesta.

Saimme kuitenkin huomautuksen apulaisoikeuskanslerilta virheellisestä menettelystä salassa pidettävien asiakirjojen käsittelyssä - aivan aiheesta. Asiakirjan suojaustasoon II luokiteltua liiteaineistoa vuodelta 2012 ei löytynyt ministeriön arkistosta tai muualtakaan ministeriöstä. Näin ei olisi saanut tietenkään tapahtua.

Tässä tapauksessa dokumentoinnista ei oltu huolehdittu asianmukaisesti. Kyseinen liiteaineisto on ilmeisesti jäänyt arkistoimatta, eikä tapahtumia pystytä enää vuosien jälkeen jäljittämään.

Tilanne on nykyisin toinen. Sisäministeriössä on viime vuosina tehty lukuisia konkreettisia käytännön toimenpiteitä asiakirjojen ja asioiden salassapidon varmistamiseksi: meillä on ohjeet ja menettelyt, joiden noudattamisesta esimiehet vastaavat. On osa virkamiestemme ammattitaitoa, että asioiden salassapidosta huolehditaan asianmukaisesti.

Salaisia asiakirjoja ei jää kirjaamatta. Sisäministeriöllä on ajantasainen salaisten asioiden diaari, johon ei vuositasolla kirjata moniakaan asioita. Korkean turvaluokituksen asioiden lukumäärä ei ole suuri verrattuna tavallisen diaarin asiamääriin.

Hyvää tietoturvallisuuden tasoa ja osaamista asiakirjojen käsittelyssä on kuitenkin ylläpidettävä ja parannettava jatkuvasti. Tämä on otettu huomioon riskienhallinnassamme.

Ilkka Salmi
kansliapäällikkö
@ilkka_salmi

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.