Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Turvallisuudesta pitää aina olla vähän huolissaan

Paula Risikko Julkaisupäivä 1.2.2017 8.56 Blogit

Paula Risikko (kuva: VNK/Laura Kotila)Turvallisuus on monitahoinen kokonaisuus, jossa syiden ja seurauksien ketjut ovat pitkiä sekä maantieteellisesti, ajallisesti että sisällöllisesti. Suomalaisten kokema turvallisuus - tai sen puute - koostuu lukemattomista osatekijöistä. Osa niistä liittyy kansalaisten omaan välittömään elämänpiiriin, kun taas toiset ovat hyvin globaaleja.

Oman kodin sähkönjakelun häiriöt ja maapallon ilmaston lämpeneminen ovat mittasuhteiltaan asteikon ääripäissä. Yhtä kaikki molemmat vaikuttavat siihen, kuinka turvalliseksi kansalainen kokee elämänsä Suomessa.

Suomi ei ole enää lintukoto

Sisäisen turvallisuuden haasteet ovat muuttuneen peruuttamattomasti. Globalisaation myötä Suomi ei ole enää sivussa maailman- ja Euroopan-laajuisista ilmiöistä ja kriiseistä. Tämä koskee niin aatteita, taloutta kuin turvallisuuttakin. Sähköisen tiedonvälityksen nopeus ja sosiaalisen median verkostot tuovat tapahtumia nopeasti yleisön tietoon. Yhtä nopeasti leviävät myös tapahtumien tulkinnat ja mielipiteet, jotka voivat olla perusteltuja tai täysin tuulesta temmattuja.

On täysin ymmärrettävää, jos kansalaiset ovat huolissaan turvallisuudesta. Sisäministerinä haluaisin kovasti sanoa, ettei syytä huoleen ole. En kuitenkaan sano niin, koska turvallisuudesta pitää aina olla vähän huolissaan. Liioitteluun tai murehtimiseen ei kuitenkaan ole syytä.

Turvallisuudesta huolehtimisen kuuluu jokaiselle

Sisäministeriön hallinnonalan viranomaiset työskentelevät vuoden jokaisena päivänä turvallisuuden eturintamassa sen vuoksi, että suomalaiset olisivat turvassa. Sen lisäksi iso osa turvallisuudesta huolehtimisen vastuusta kuuluu meistä jokaiselle. Arjen valinnoilla jokainen voi vaikuttaa sekä omaan, lähipiirinsä että Suomen turvallisuuteen.

Suomi on hyvä ja turvallinen maa, yksi maailman turvallisimmista. Valtiovalta ja viranomaiset eivät voi yksin taata turvallisuutta, siihen tarvitaan jokaisen suomalaisen panosta.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.