Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Yhteistyö näytti voimansa Etelä-Karjalan turvepaloissa

Kimmo Kohvakka Julkaisupäivä 13.6.2019 15.42 Blogit SM

Kimmo KohvakkaOlemme kuluvan viikon maanantaista lähtien seuranneet tiiviisti Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen sammutustyötä Taipalsaaren Suursuolla. Sammutustyö noin 100 hehtaarin paloalueella on jatkunut jo neljättä vuorokautta hyvin raskaissa olosuhteissa.

Turvepalojen sammutustöihin ja tukitoimintoihin on tähän mennessä osallistunut yhteensä yli 500 henkilöä. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen lisäksi henkilöstöä ja kalustoa alueelle on saatu Kymenlaakson pelastuslaitokselta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta, Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta, Puolustusvoimista, Rajavartiolaitoksesta ja Lappeenrannan Ilmailukerhosta. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjoukkue (11 henkilöä sekä ajoneuvoja ja sammutuskalustoa) saapui alueelle keskiviikkoaamuna. Noin kaksi kolmesta työhön osallistuneesta oli sopimuspalokuntalaisia. Tämä on erinomainen osoitus pelastustoimen vahvuuksista ja sopimuspalokuntien tärkeästä roolista.

Taipalsaarella meneillään oleva operaatio on loistava esimerkki aidosta ja toimivasta yhteistyöstä. Se on myös osoitus siitä, miten toimitaan, kun omat voimavarat alkavat olla äärirajoilla – kutsutaan kaveri apuun.

Jotta tämä voisi tapahtua suunnitelmallisesti ja koordinoidusti, vaaditaan varautumista ja hyvin tehtyjä suunnitelmia. Näissä tilanteissa suunnitteluun ja harjoitteluun käytetyt hikiset tunnit maksavat itsensä moninkertaisina takaisin.

Itä-Suomen pelastuslaitosten tekemä varautumisen yhteistyö, yhteinen tilannekeskus, johtamisprosessien yhtenäisyys ja menettelytavat, kenttäjohtamis- ja tilannekuvajärjestelmien yhtenevyys, yhteistoimintasopimukset, yhteiset harjoitukset, drone-lennokit, sopimuspalokuntalaisten kouluttaminen johtokeskus- ja viestinnän tukitehtäviin ja monet muut käytännön toimet ovat mahdollistaneet sen, että Etelä-Karjalan pelastuslaitos kykenee nyt tehokkaasti johtamaan ja hoitamaan meneillään olevan tilanteen sekä muut eteen tulevat päivittäiset tehtävät – yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Tilanne muistuttaa meitä kaikkia myös siitä, että ulkopuolisten resurssien vastaanotto ja käyttö, olivatpa ne kansallisia tai kansainvälisiä, tulee suunnitella ja harjoitella käytännön tasolla jo ennalta. Lisäksi on huolehdittava viestinnän riittävästä resursoinnista ja tuesta pelastustoiminnan johtajalle. Varautuminen ja yhteinen suunnittelu ovat keskeisiä yllättävien ja monimutkaisten tilanteiden hoitamisessa.

Haluan toivottaa kaikille Taipalsaarella työskenteleville voimia ja menestystä. Kiitän jo tässä vaiheessa Etelä-Karjalan pelastuslaitosta hyvästä tilanteen johtamisesta sekä kaikkia toimintaan osallistuneita viranomaisia ja toimijoita vahvasta ja mutkattomasta yhteistyöstä. Erityismaininnan ansaitsee Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen esimerkillinen, proaktiivinen ja tehokas viestintä.

Jälleen väkevä näyttö siitä, että pelastustoimessa hoidetaan homma – yhdessä.

Pelastusylijohtaja
Kimmo Kohvakka

@KimmoKohvakka

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.