Valtioneuvoston päätös SM/2025/32
« Valtioneuvoston yleisistunto 16.4.2025 13.00
Sisäministeriö
Valtioneuvoston päätös rajanylityspaikkojen sulkemisesta toistaiseksi ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä
Ministeri
Esittelijä
Asia
Valtioneuvosto on 16.11.2023 alkaen tehnyt useita päätöksiä rajanylityspaikkojen sulkemisesta ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä Suomen itärajalla tapahtuneen sääntöjenvastaisen maahantulon vuoksi. Viimeisin 15.4.2024 voimaan tullut valtioneuvoston päätös on voimassa toistaiseksi (SM/2024/19; 4.4.2024).
Päätösten myötä Suomen itärajalla marraskuussa 2023 alkanut sääntöjenvastaisen maahantulon ilmiö on keskeytynyt. Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tekemien havaintojen ja saamien tietojen perusteella on selvää, että sääntöjenvastainen maahantulo on tapahtunut vieraan valtion viranomaisten tai muiden toimijoiden vaikutuksesta. Ilmiöön on liittynyt myös kansainvälistä rikollisuutta.
Voimassa olevan päätöksen mukaisesti Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat suljettuina Imatran, Kuusamon, Niiralan, Nuijamaan, Raja-Joosepin, Sallan, Vaalimaan ja Vartiuksen rajanylityspaikat ja vesiliikenteessä ovat suljettuina Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion rajanylityspaikat, jotka ovat rajanylityspaikkoja Schengenin rajasäännöstössä tarkoitetuille huvialuksille. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty rajanylityspaikoista sekä rajatarkastustehtävien jakamisesta niillä annetun valtioneuvoston asetuksen (901/2006) 6 ja 8 §:ssä säädetyille lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille lukuun ottamatta suljettuja Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion rajanylityspaikkoja.
Valtioneuvoston päätös on ollut voimassa saman sisältöisenä noin vuoden. Tämän vuoksi on perusteltua, että päätöksen sisältö ja sen edellytykset saatetaan uudelleen valtioneuvoston arvioitaviksi.
Viranomaisten kokoamien tietojen perusteella uhka ilmiön uudelleen käynnistymisestä ja laajentumisesta aiemmin koetulla tavalla on edelleen todennäköinen. Ilmiö aiheuttaa vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa. Sääntöjenvastainen maahantulo ei myöskään turvaa maahantulomenettelyn asianmukaisuutta.
Edellä todetun vuoksi on välttämätöntä edelleen jatkaa voimassa olevan päätöksen mukaisia rajoituksia toistaiseksi.
Päätöksen sisältö on 17.4.2025 alkaen edelleen seuraava:
- Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla Imatran, Kuusamon, Niiralan, Nuijamaan, Raja-Joosepin, Sallan, Vaalimaan ja Vartiuksen rajanylityspaikat on suljettu.
- Vesiliikenteessä Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion rajanylityspaikat, jotka ovat rajanylityspaikkoja Schengenin rajasäännöstössä tarkoitetuille huvialuksille, on suljettu.
- Kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen ulkorajoilla on keskitetty rajanylityspaikoista sekä rajatarkastustehtävien jakamisesta niillä annetun valtioneuvoston asetuksen (901/2006) 6 ja 8 §:ssä säädetyille lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille lukuun ottamatta suljettuja Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion rajanylityspaikkoja. Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla eikä suljetuilla Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion rajanylityspaikoilla.
Päätös on voimassa toistaiseksi, kuitenkin enintään niin kauan kuin se on välttämätöntä. Päätöksellä kumotaan oikeusvaikutuksiltaan asiallisesti vastaavan sisältöinen, 4.4.2024 tehty valtioneuvoston päätös SM/2024/19.
Valtioneuvosto arvioi päätöksen sisältöä ja laajuutta sekä voimassaolon välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta säännöllisesti yhteistyössä Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten kanssa ajankohtaisen tilannekuvan sekä EU-oikeuden ja kansainvälisten sopimusten tulkintakäytännön kehittymisen perusteella. Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätön kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.
Esitys
Valtioneuvosto päättää rajanylityspaikkojen sulkemisesta toistaiseksi ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä 17.4.2025 alkaen