Ministeri Mykkänen: Antisemitismiin ja islamofobiaan puututtava ennen kuin siitä tulee "uusi normaali"
Tuoreiden selvitysten mukaan niin antisemitismi eli juutalaisvastaisuus kuin islamofobia on lisääntynyt sekä Euroopassa että Suomessa. Poliisille tehdyistä viharikosepäilyihin liittyvistä ilmoituksista suurin osa liittyy uhrin kansalliseen, etniseen tai uskonnolliseen taustaan.
- Emme saa olla sokeita tälle muutokselle. Tietoisuuden ja tiedon lisääminen on tärkeää, jotta antisemitismi ja islamofobia voidaan tunnistaa ja niitä voidaan torjua, sanoi sisäministeri Kai Mykkänen avatessaan kutsuvierasseminaarin antisemitismistä ja islamofobiasta Helsingissä 27.2.
EU:n perusoikeusvirasto FRA julkaisi loppuvuonna 2018 selvityksen antisemitismistä Euroopassa. Tutkimukseen osallistui 6 EU-maata, ja yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä, että antisemitismi on lisääntynyt heidän maassaan. Selvitysten mukaan myös syrjintä muslimeja kohtaan on lisääntynyt. Tämä näkyy muun muassa poliittisessa keskustelussa, muslimivastaisina otsikkoina perinteisessä mediassa ja sosiaalisessa mediassa käytävissä keskusteluissa.
- Myös Suomessa on käytännön kokemuksia siitä, miten jokin laajasti yhteiskuntaa järkyttävä tapahtuma, kuten Turun puukotustapaus tai esille tulleet seksuaalirikokset, lisäävät merkittävästi vähemmistöryhmiin kohdistuvaa vihaa ja häirintää. Viime aikoina erityisesti muslimiväestö on ollut tämän vihan kohteena, Mykkänen toteaa.
Viharikosepäilystä kannattaa aina tehdä ilmoitus poliisille
Suomessa vuonna 2017 poliisille tehdyistä, epäiltyihin viharikoksiin liittyvistä ilmoituksista suurin osa liittyi uhrin kansalliseen tai etniseen taustaan, ja toiseksi eniten uhrin uskonnolliseen taustaan.
- Poliisin ja muiden viranomaisten tietoon tulee kuitenkin todennäköisesti vain pieni osa islaminuskoisiin ja juutalaisiin kohdistuvasta vihasta ja häirinnästä. On tärkeää, että vihan ja häirinnän kohteeksi joutuneet ilmoittavat siitä poliisille. Meidän tulee puuttua antisemitismiin ja islamofobiaan ennen kuin siitä tulee "uusi normaali" sanoo ministeri Mykkänen.
Ministeriöt ja viranomaiset toimivat yhdessä antisemitismin ja islamofobian ja näihin liittyvän vihapuheen torjumiseksi. Sisäministeriö, oikeusministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö asettivat viime vuoden lopulla työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotukset tehostetuiksi toimiksi vihapuheen torjumiseksi. Työ valmistuu huhtikuun lopussa.
Lisätietoja:
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 513 1539, [email protected] (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)
kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, p. 0295 488 370, [email protected]