Entinen moottoripyöräpoliisi Jari Pajunen jatkaa työtä liikenneturvallisuuden hyväksi
Olen poliisitarkastaja Jari Pajunen ja työskentelen poliisiosaston suunnitteluyksikössä.
Mitä tehtäviisi kuuluu?
Toimin asiantuntijatehtävissä ja tehtäviini kuuluvat yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Erityisesti liikenteeseen, liikennevalvontaan ja liikenneturvallisuuteen liittyvät asiat kuten muun muassa muiden hallinnonalojen työryhmät, lausuntojen valmistelu ja ajoittain eduskunnan valiokuntien kuulemiset työllistävät minua. Juuri nyt työpöydällä on luonnos uudeksi tieliikennelaiksi. Olen jäsen myös Liikenneturvan hallituksessa ja hengenpelastusmitalilautakunnassa. Yhtenä tehtävänäni on toimia eduskuntapuolueiden edustajista ja muista poliisitoiminnan sidosryhmistä muodostuneen poliisiasian neuvottelukunnan sihteerinä. Yhteistyö muiden liikenteen toimijoiden kanssa on lähes päivittäistä.
Miten päädyit sisäministeriöön?
Olen oikeastaan koko työhistoriani ollut liikenteen kanssa tekemisissä. Tosin ajatukset poliisin työstä konkretisoituivat vasta hieman myöhemmällä iällä. Ennen poliisin työuraa valmistuin autotekniikan insinööriksi ja sen jälkeen liikenneopettajaksi. Silloin ajatuksena oli ura liikenneopetuksen parissa ja toiminkin liikenneopettajana muutaman vuoden ennen työuran vaihtoa. Poliisikoulutuksen jälkeen työskentelin Liikkuvassa poliisissa noin 17 vuotta erilaissa tehtävissä. Niitä olivat esimerkiksi liikennevalvonta, poliisin perustehtävät, raskaan liikenteen valvonta, moottoripyöräpoliisitehtävät, poliisin ajokoulutustehtävät, johto- ja esikuntatehtävät. Ennen sisäministeriöön siirtymistä toimin Liikkuvan poliisin esikunnassa.
Sisäministeriössä aloitin huhtikuussa 2010. Halusin konkreettisesti nähdä sen, miten poliisin operatiivisessa toiminnassa vaikuttavat strategiset linjaukset muotoutuvat ja miten lainsäädäntöä valmistellaan eri hallinnonalojen välisenä yhteistyönä. Työtehtäväni ovat kyllä vastanneet täysin ennakko-odotuksia.
Mikä työssäsi on parasta?
Haastavat työtehtävät, hyvä työyhteisö ja tukea antavat esimiehet. Samoin oman aikaisemman työkokemuksen hyödyntäminen on tärkeää.
Miten työn ja vapaa-ajan yhdistäminen onnistuu?
Olen viime aikoina onnistunut tässä tärkeässä tasapainoilussa mielestäni varsin hyvin. Olen aina ollut varsin työsidonnainen ja työ on usein vienyt mennessään vapaa-ajan kustannuksella. Ehkä ikä on tehnyt tehtävänsä ja olen ymmärtänyt vapaa-ajan merkityksen omalle hyvinvoinnille paremmin. Täytyy välillä pysähtyä miettimään omaa jaksamistaan. Olen havainnut, että itselläni työmatkapyöräily erottaa työn ja vapaa-ajan tehokkaasti. Se on kuin siirtyminen toiseen olotilaan, ja parantaa myös hyvinvointia sekä jaksamista.
Julkaistu 11.4.2017