Vapenlagförslag på remiss - bestämmelserna förtydligas, den tsartida lagstiftningen om skjutbanor reformeras
Den arbetsgrupp som hade i uppgift att bereda reformen av vapenlagstiftningen har färdigställt sitt förslag. Utkastet till regeringens proposition sänds nu ut på omfattande remiss. Avsikten är att regeringspropositionen överlämnas till riksdagen under höstsessionen.
Det föreslås flera preciseringar av skjutvapenlagen. Bestämmelserna om förvaring av vapen förtydligas. Enligt förslaget ska det inte längre vara möjligt att förvara ett skjutvapen så att vapnet eller en vapendel förvaras på ett olåst ställe.
Om tillståndsinnehavaren förvarar mer än fem vapen ska vapnen enligt förslaget förvaras i ett godkänt säkerhetsskåp eller i en förvaringslokal som polisinrättningen godkänt. Också synnerligen farliga skjutvapen ska även i fortsättningen förvaras på detta sätt. För anskaffning av säkerhetsskåp föreslås en övergångstid på fem år.
Det föreslås att det tas in bestämmelser om tillfällig förvaring i lagen. Enligt förslaget får ett vapen förvaras i ett fordon endast tillfälligt i samband med användning eller transport av skjutvapnet. Då ska vapnet förvaras på ett låst ställe eller annars inlåst så att det inte upptäcks av utomstående. Tillfällig förvaring som hänför sig till användningen kan vara förvaring i samband med skyttetävlingar eller jakt.
Effektiva luftvapen ska omfattas av skjutvapenlagen
Det föreslås att bestämmelser om effektiva luftvapen tas in i skjutvapenlagen. Som ett effektivt luftvapen räknas ett luftvapen där pipans minsta inre diameter är över 6,35 mm och som är avsett att använda metallkulor.
Enligt förslaget ska bl.a. förvärv, innehav, handel och tillverkning av effektiva luftvapen vara tillståndspliktig verksamhet. Om en person har ett tillstånd som berättigar till innehav av skjutvapen, ska enligt förslaget en anmälan om förvärv och innehav av ett effektivt luftvapen vara tillräcklig. Det föreslås inte någon ny lagstiftning om vapen för bågskytte.
Skjutbanorna ska ha en banansvarig och en ordningsstadga
Det föreslås att lagstiftningen om inrättande och underhåll av skjutbanor ska omarbetas. De nuvarande bestämmelserna är från år 1915 och är mycket kortfattade och föråldrade. Enligt förslaget ska det i fortsättningen krävas tillstånd för att anlägga och underhålla skjutbana när det gäller en vanlig skjutbana eller ett sportskyttecentrum. När det är fråga om skjutbanor som används i mindre utsträckning föreslås det räcka med en anmälan. När det gäller skjutbanor är det Polisstyrelsen som är tillståndsmyndighet.
Varje skjutbana ska enligt förslaget ha en banansvarig som övervakar verksamheten och säkerheten på banan. Skjutbanan ska också ha en ordningsstadga som garanterar säkerheten för de personer som vistas på eller i omedelbar närhet av skjutbaneområdet.
Ändringar i läkarnas anmälningsskyldighet
Läkaren har skyldighet att göra en anmälan till polisen om personer som han eller hon anser vara olämpliga att inneha skjutvapen, vapendelar, patroner eller synnerligen farliga projektiler. Enligt förslaget ska läkaren i fortsättningen ha anmälningsskyldighet i två olika situationer.
Då en person enligt en sinnesundersökning, farlighetsbedömning eller annan rättspsykiatrisk undersökning konstateras utgöra en fara för sig själv eller för någon annan, har läkaren skyldighet att göra en anmälan till polisen.
För det andra ska en läkare göra en anmälan då en person oberoende av sin egen vilja tas in för psykiatrisk vård, och beslutet om vård bygger på en bedömning som gjorts utifrån ett självmordsförsök enligt vilken patienten på grund av mentalsjukdom utsätter sin egen eller andras hälsa och säkerhet för allvarlig fara. På basis av detta uppstår anmälningsskyldighet då en läkare utgående från den bedömning som han eller hon gjort vid vården anser patienten vara olämplig att inneha skjutvapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga projektiler.
Läkare och andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska ändå ha rätt att anmäla en person utgående från patientuppgifter och efter att ha träffat personen, om denne uppvisar ett sådant beteende och hälsotillstånd enligt vilket han eller hon kan anses olämplig att inneha skjutvapen.
Det föreslås att anmälningarna kan förvaras i polisens informationssystem för förvaltningsärenden i högst tre år och att uppgifterna endast får behandlas i samband med behandling av vapentillståndsuppgifter.
Remisshandlingarna finns på projektsidan:
http://www.intermin.fi/sv/lagberedning/skjutvapen
Ytterligare information:
projektchef Mika Lehtonen, tfn 071 878 85 81
polisinspektör Seppo Sivula, tfn 071 878 85 91