Britter kan ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet senare i år
Till följd av Storbritanniens utträde ur EU måste brittiska medborgare som bor i Finland ansöka om uppehållsrätt i Finland enligt utträdesavtalet. Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för att bereda en lag med närmare bestämmelser om förfarandet och tidsplanen.
Enligt det förslag som nu bereds måste de brittiska medborgare som registrerat sin EU-uppehållsrätt i Finland ansöka om att EU-uppehållsrätten byts ut mot uppehållsrätt enligt utträdesavtalet.
De brittiska medborgare som före den 1 januari 2021 fått permanent EU-uppehållsrätt i Finland och som har ett intyg över den kan avgiftsfritt ansöka om att deras ställning ändras så att de får permanent uppehållsrätt enligt utträdesavtalet. Det är emellertid inte nödvändigt att ansöka om permanent uppehållsrätt enligt utträdesavtalet eftersom intyget om permanent EU-uppehållsrätt fortsättningsvis är ett tillräckligt bevis på att de har rätt att vistas i Finland. Det rekommenderas dock att ansökan ska göras för att det i fortsättningen ska vara så enkelt som möjligt också för dessa personer att påvisa sin uppehållsrätt när de sköter sina ärenden i Finland och vid Schengens yttre gräns.
Permanent EU-uppehållsrätt förutsätter fem års vistelse i Finland. Den som inte uppfyller detta krav vid utgången av 2020 kan tjäna in tid också efter det, för att senare kunna få permanent uppehållstillstånd enligt utträdesavtalet. EU-uppehållsrätten måste dock i alla fall bytas ut mot uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, även om man ännu inte har tjänat in permanent EU-uppehållsrätt.
Efter att ha fått uppehållsrätt enligt utträdesavtalet kan brittiska medborgare fortsätta att vistas i Finland också efter övergångsperioden, dvs. efter utgången av 2020.
Uppehållsrätt ska kunna sökas hos Migrationsverket
Planen är att uppehållsrätt enligt utträdesavtalet ska kunna sökas hos Migrationsverket 1.10.2020–30.6.2021. Syftet med ansökningsförfarandet är att säkerställa att sökanden uppfyller villkoren för uppehållsrätt enligt utträdesavtalet.
I detta skede räcker det med registrering av EU-uppehållsrätt, och en sådan kan fortfarande göras. Alla de brittiska medborgare som bor i Finland uppmanas att registrera sin vistelse så snart som möjligt om de inte redan har gjort det och om de tänker fortsätta att vistas i Finland. Anvisningar om registreringen finns på Migrationsverkets webbplats.
Utträdesavtalet styr tillståndsförfarandena
Utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU trädde i kraft den 1 februari 2020 och är direkt tillämplig rätt i EU:s medlemsstater. Utträdesavtalet innehåller dock bestämmelser vars verkställighet och tillämpning varje medlemsstat separat måste besluta om. Syftet med det nytillsatta projektet är att genom lag föreskriva om verkställigheten och tillämpningen av bestämmelserna om uppehållsrätt i Finland.
Utträdesavtalet innehåller också bestämmelser om vilka utredningar som kan krävas av en person i samband med ansökan om uppehållsrätt. Enligt utträdesavtalet ska tillståndsförfarandena vara snabba och användarvänliga och avgifterna för ansökan skäliga. Av tillståndet måste dessutom framgå att det har beviljats på basis av utträdesavtalet.
Projektets mandatperiod är 13.3–31.12.2020. I projektet hörs Migrationsverket eftersom projektet påverkar dess verksamhet, samt vid behov andra ministerier. Någon omfattande remissbehandling ordnas inte eftersom det är fråga om genomförande av bestämmelserna i ett avtal på unionsnivå inom en kort tidsfrist.
Ytterligare information:
Jarmo Tiukkanen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 606, [email protected]
Följderna av brexit inom inrikesministeriets förvaltningsområde
Registrering av EU-medborgares uppehållsrätt på Migrationsverkets webbplats