Eurooppalaiset poliisiviranomaiset testaavat ARICA-hankkeen sovelluksia
Pimeässä verkossa tehtävistä palvelupyynnöistä 80 prosenttia liittyy lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kuvaavaan aineistoon (Child Sexual Abuse Material, CSAM), vaikka tähän aihepiiriin liittyviä sivustoja on vain 4 prosenttia kaikista TOR-verkon sivustoista.
Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kuvaavan aineiston määrä pimeässä verkossa on valtava eikä siihen liittyvien tapausten tutkinta ole aineiston määrän vuoksi tällä hetkellä kenenkään hallinnassa. Ei ole poikkeuksellista, että yhdessä tapauksessa on kymmeniä – ellei satoja tuhansia – kuvia ja videoita sekä tuhansia epäiltyjä, jotka usein vielä oleskelevat eri maissa.
Poliisin prioriteetti kaikissa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa käsittelevissä tapauksissa on lasten pelastaminen, jolloin tärkeintä on uhrien ja tekijöiden tunnistus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sisäministeriön ja Poliisiammattikorkeakoulun yhdessä johtaman ARICA-hankkeen (Assessing Risk Indicators on Child Sexual Abuse) tarkoituksena on parantaa eurooppalaisten lainvalvontaviranomaisten edellytyksiä tutkia ja torjua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa pimeässä verkossa.
Euroopan komission ISF-rahoitteisen ARICA-hankkeen lähtökohtana on se, että pedofiilien käyttämissä pimeän verkon yhteisöissä on valtava määrä tietoa anonyymeistä rikollisista ja heidän toiminnastaan. Suurimmissa yhteisöissä on satoja tuhansia jäseniä, joista tuhannet jakavat uutta materiaalia ja rikollinen toiminta on näin ollen erittäin mittavaa.
Arviointimenetelmä helpottaa poliisin työtä pimeässä verkossa
Helpottaaksemme anonyymien rikollisten tunnistamista, olemme hankkeessa kehittäneet 11 eurooppalaisen toimijan voimin tieteelliseen tutkimukseen perustuvan riskinarviomenetelmän. Kun uusi arviointimenetelmä yhdistetään uusimpiin tekoälyn mahdollistamiin toimintoihin on siitä tullut todellinen “game changer” pimeän verkon tutkinnoille. Olemme tunnistaneet mm. sanoja, joiden avulla pääsemme kiinni erilaisiin käyttäjiin ja heidän tuottamiin sisältöihin. Lisäksi analyysimme näyttää yksittäisten tekijöiden sosiaaliset verkostot ja auttaa siten pääsemään kiinni heidän asemaansa ja tehtäväänsä pimeän verkon yhteisöissä.
Johdan arviointityökalun alfa-version testausta loppukäyttäjien, eli eurooppalaisten poliisien, kanssa. Vuoden alusta pilotteihin on osallistunut jo yli 100 poliisia kaikkialta Euroopasta. Ennen kesää käyn vielä Riikassa, Madridissa ja Sarajevossa johtamassa pilotointeja. Myös Suomen poliisi voi ottaa työkalun käyttöönsä pilotin avulla!
Henkilökohtaisesti minulle on ollut upeaa toteuttaa omaa keksintöäni ja unelmaani Euroopan laajuisesti. Olemme myös saaneet valtavan määrän hyvää ja rakentavaa palautetta.
Kehittämäämme työkalua voi soveltaa myös muihin verkkoympäristöissä toimiviin rikollisiin verkostoihin, kuten terrorismiin, ekstremismiin, ihmis-, huume ja asekauppaan sekä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Vaikka en voi kertoa yksityiskohtia teknologioistamme, syksyllä voin antaa teille ensimakua muista rikostutkintaa helpottavista, tekoälyn mahdollistamista, työkaluistamme. Eli stay tuned!
Salla Huikuri
erityisasiantuntija, hallinto- ja kehittämisosasto