Hallitus vahvistaa turvallisuusviranomaisia vakavimpien uhkien varalta

Ikävimmässä uhkakuvassa eli sodassa myös turvallisuusviranomaiset olisivat etulinjassa. Ukrainan sota on karulla tavalla opettanut sen, että sotilaallisen puolustuksen vahventaminen ei yksin riitä. Taisteluihin osallistuvat myös sisäisen turvallisuuden viranomaiset.
Tarvitsemmekin vahvistusta myös rajavalvontaan, tiedusteluun, pelastustoimeen ja poliisin varustamiseen. Yhtä lailla yritysten, järjestöjen ja kansalaisten on varauduttava – tätä on suomalainen kokonaisturvallisuus. Nyt Eurooppa – olosuhteiden pakosta - haluaa omaksua samaa uudenlaista ajattelua EU:n varautumisunionissa ja Naton resilienssityössä.
Vaikka Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, kohdistuu meihinkin hybridivaikuttamista. Meidän on varauduttava entistäkin monipuolisemmin, sillä turvallisuusympäristömme on heikentynyt perustavanlaatuisesti ja pitkäkestoisesti. Avoimen sotilaallisen konfliktin sijaan tai sitä ennen meihin voidaan yrittää vaikuttaa hyvin epäselvin, monialaisin toimin. Näissä hybridivaikuttamisen tilanteissa ensivasteen antaa sisäministeriön toimiala.
Hallitus aikoo tehdä historialliset satsaukset Suomen turvallisuuteen.
Näistä linjattiin 1.4. tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksessa (TP-UTVA). Suomi aikoo irtautua Ottawan miinasopimuksesta ja panostaa puolustukseen.
Samalla linjattiin, että muuttuneessa turvallisuusympäristössä hallitus huolehtii myös sisäisen ja kansallisen turvallisuuden toimijoiden – Rajavartiolaitos, poliisi, suojelupoliisi ja pelastustoimi – strategisesta suorituskyvystä vahvistaen resursseja. Tarkemmat päätökset tehdään hallituksen puoliväliriihessä pääsiäisen jälkeen.
Suojelupoliisin tiedustelu- ja ennakkovaroittamisen kyvyn turvaaminen antaa mahdollisuuden saada ajoissa tieto Suomeen kohdistuvista vakavista kansallisen turvallisuuden uhista, jotta niihin voidaan varautua ja estää paremmin niiden toteutuminen.
Poliisilta uudet uhkakuvat edellyttävät taas sellaisia suorituskykyjä, joita normaalisti tarvitaan vain harvoin. Poliisi tarvitsee erikoiskoulutetun ja -varustetun valmiusyksikön henkilöstömäärän lisäämistä, jotta pystymme vastaamaan tehokkaasti hybridivaikuttamiseen.
Tarkoitus on myös turvata Rajavartiolaitoksen keskeiset suorituskyvyt maalla, merellä ja ilmassa. Lisäksi toimenpiteet väestönsuojelun kehittämiseksi ja rahoituksen vahvistamiseksi on tarkoitus käynnistää välittömästi. Väestön varoittamisen järjestelmiä on tarpeen kehittää ja väestönsuojia kunnostaa.
Kokonaisvaltaisesti vahva ja kriisinkestävä Suomi ja sen viranomaiset ovat paras turvamme.
Mari Rantanen
sisäministeri