Järjestyslaki korvaa kuntien järjestyssäännöt
1.10.2003 voimaan tuleva järjestyslaki pyrkii edistämään järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla. Yleiseen järjestykseen liittyvät säännöt ovat tästä lähtien samat koko maassa. Suomessa ei ole aiemmin ollut järjestyslakia, vaan voimassa ovat olleet kuntien hyvinkin erilaiset järjestyssäännöt.
Järjestyslaki koskee yleisesti käytettäviä paikkoja riippumatta siitä, kuka ne omistaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat, urheilukentät, hautausmaat, yleisön käytössä olevat rakennukset, kulkuneuvot, virastot, toimistot ja ravintolat.
Lailla puututaan häiriköintiin ja päihteiden käyttöön
Järjestyslailla kielletään yleisen järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla. Kiellettyä on myös uhkaava käyttäytyminen suullisesti, eleillä, liikkeillä tai muuten pelkoa herättävästi.
Turvallisuutta ei saa vaarantaa ampumalla tai esineitä heittämällä. Sallittua ei ole myöskään pitää hallussa yleisellä paikalla toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvia esineitä tai aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi teräaseet, rikottu lasi, ketjut ja lamauttamiseen tai vakavaan vahingoittamiseen soveltuvat aineet.
Spraymaaleja ja muita töhrimiseen hyvin soveltuvia aineita ei saa pitää hallussa yleisellä paikalla ilman hyväksyttävää syytä. Päihdyttävän aineen nauttiminen yleisellä paikalla taajamassa ja julkisen liikenteen kulkuneuvossa on kiellettyä. Alkoholin nauttimiskielto ei koske erityisen luvan tai ilmoituksen mukaista anniskelualuetta tai yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisätilaa.
Nauttimiskielto ei liioin koske alkoholijuoman nauttimista puistossa tai vastaavalla yleisellä paikalla. Alkoholin nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen eivät kuitenkaan saa kohtuuttomasti vaikeuttaa muiden oikeutta käyttää paikkaa sen varsinaiseen tarkoitukseen.
Virtsaamiseen rajoituksia ja seksikauppa pois kadulta
Virtsaaminen ja ulostaminen yleisellä paikalla on kielletty, jos se aiheuttaa häiriötä yleiselle järjestykselle tai vaaraa terveydelle. Rikkomuksen tunnusmerkit täyttää esimerkiksi kadulla, porttikäytävässä tai ulko-oven edustalla virtsaaminen.
Seksuaalipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla on kiellettyä.
Rakennuksen omistajalla, haltijalla tai näiden edustajalla on velvollisuus huolehtia siitä, etteivät rakennuksesta putoava jää, lumi ja mahdolliset muut esineet tai aineet aiheuta vaaraa.
Katujen ja teiden läheisyydessä olevat häikäisevät tai harhauttavat valot sekä liikenteenohjauslaitetta muistuttavat tai muuten turvallisuutta vaarantavat mainokset ovat kiellettyjä. Niiden käyttäjillä on velvollisuus poistaa ne viipymättä poliisin kehotuksesta.
Pysäköinti yksityiselle alueelle ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on kielletty. Pysäköintiä koskevat määräykset yksityisellä alueella on ilmaistava näkyvästi.
Koirat ja kissat kiinni
Koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Koiran ja kissan omistajien on pidettävä huolta siitä, ettei eläin pääse ollenkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille, urheilukentälle tai yleiselle hiihtoladulle. Koiraa ja kissaa voi kytkettynä kuljettaa kuntoradalla.
Koiran ulkoiluttajan on huolehdittava siitä, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella. Hoidettuja alueita lain mukaan ovat esimerkiksi alueet, joilla nurmikot on leikattu ja joilla on istutuksia tai joilla tiet ovat päällystettyjä.
Ratsastaminen ja hevos- tai vastaavalla ajoneuvolla ajaminen on pääsääntöisesti kielletty kuntopoluilla ja yleisillä laduilla.
Järjestyksenvalvojien käyttö laajenee
Järjestyslain ohessa säädettiin laki yksityisistä turvapalveluista, joka takaa vartioimisliikkeiden järjestyksenvalvojille tarkoituksenmukaiset toimintaedellytykset. Järjestyksenvalvojat voivat ylläpitää poliisin apuna järjestystä ja turvallisuutta kauppakeskuksissa, liikenneasemilla tai joukkoliikenteen kulkuneuvoissa.
Järjestyksenvalvojilla on vartijoita laajemmat toimivaltuudet. Järjestyksenvalvojalla on kiinniotto-oikeutta käyttäessään oikeus tarkastaa kiinni otettu ja hänen tavaransa.
Järjestyslain mukaisten järjestyksenvalvojien asettaminen edellyttää paikallispoliisin myöntämää lupaa.
Rangaistuksena useimmiten rikesakko tai sakko
Järjestysrikkomuksesta seuraa yleisimmin rikesakko tai sakko. Poliisilla on oikeus ottaa henkilöltä pois mahdollinen vaarallinen esine tai aine. Päihdyttävää ainetta nauttivalta poliisi voi ottaa pois avatun tai avoimessa astiassa olevan aineen jahävittää sen.
Toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapidosta voidaan tuomita vankeutta
Toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapidosta voidaan tuomita maksimissaan kuuden kuukauden vankeuteen. Kiellettyjen vaarallisten esineiden osalta hallussapidosta voi saada jopa vuoden vankeutta ja muusta säännösten rikkomisesta kaksi vuotta vankeutta.
Järjestyslaista saa tietoa verkkosivuilta ja esitteestä
Järjestyslain keskeisestä sisällöstä on koottu kattava tietopaketti poliisin verkkosivuille osoitteeseen www.poliisi.fi/jarjestyslakiLinkki toiselle sivustolle. Lisäksi järjestyslaista on painettu esite. Jaossa olevassa esitteen ensimmäisessä painoksessa on koira- ja kissakurin osalta virhe. Sisäasiainministeriö painattaa uuden esitteen, jota saa lokakuun alkupuolelta lähtien poliisilaitoksilta. Jo jaossa olevat esitteet pyydetään hävittämään.
Lisätietoja: poliisiylitarkastaja Pertti Luntiala (09) 160 42302