Ministeri Holmlund: Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen parantaa myös lasten hyvinvointia
Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämistoimenpiteet tulee sisäasiainministeri Anne Holmlundin mukaan toteuttaa osana eri hallinnonalojen normaalia toiminnan ja talouden suunnittelua ja tulosohjausta. Väkivallan vähentäminen ei voi olla projekti tai hanke, joka alkaa ja päättyy. Sen tulee olla tärkeä osa viranomaisten perustyötä.
- Olen vakuuttunut siitä, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman toimenpiteistä suuri osa saadaan toteutettua osana hallinnonalojen perustehtävää, sanoi ministeri Holmlund avatessaan tänään torstaina 30.9. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman aloitusseminaarin Helsingissä.
Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsitteli kesäkuussa naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelmaa. Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että ohjelma on hyvä ja tarpeellinen ja se pitää toteuttaa. Samalla kuitenkin todettiin, että ohjelman toimeenpano on varsin haasteellista.
- Väkivallan vähentäminen on osoittautunut erityisen vaativaksi tehtäväksi. Tästä on esimerkkinä kansallinen väkivallan vähentämisohjelma, joka valmisteltiin suurella asiantuntemuksella muutama vuosi sitten. Se sisälsi paljon toimenpiteitä, mutta käytäntö on osoittanut, että sen toimeenpano on enemmän kuin haasteellinen tehtävä, Holmlund totesi.
Väkivallan vähentäminen vaatii laajapoikkihallinnollista yhteistyötä sekä tiivistä yhteistyötä järjestöjen kanssa.
- Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen on tärkeää hyvinvointityötä myös tulevien sukupolvien kannalta. Naisiin kohdistuu usein väkivaltaa kotona, jolloin paikalla on myös lapsia. Lapsi kokee läheiseen ihmiseen kohdistuvan väkivallan lähes yhtä voimakkaasti, kuin jos väkivalta kohdistuisi häneen itseensä. Lapset, jotka kokevat ja näkevät väkivaltaa, ovat suuremmassa riskissä tulla itse väkivallan tekijöiksi tai uhreiksi, Holmlund muistutti.
Holmlundin mukaan on tärkeää auttaa myös niitä naisia, jotka itse ovat väkivallan tekijöitä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen ei saa johtaa siihen, että naisia pidetään ainoastaan väkivallan uhreina. Tästä seuraa pahimmillaan se, että väkivaltaisten naisten on entistä vaikeampi hakeutua auttamisjärjestelmän piiriin. On myös tärkeää, että näille naisille on riittävästi apua saatavissa.
Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä on päättänyt, että se tulee jatkossa säännöllisesti seuraamaan naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman toimeenpanoa ja tuloksia.
Ministeri Holmlundin puhe löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.intermin.fi/puheet
Lisätietoja: erityisavustaja Kristiina Kokko, 050342 3654